Акценти
Начало / Общество / На обществена дискусия поставят въпроса за създаване отново на Военновъздушно училище в Долна Митрополия

На обществена дискусия поставят въпроса за създаване отново на Военновъздушно училище в Долна Митрополия

самолети

Утре в Централния военен клуб в София ще се организира обществена дискусия „Създаване на Висше военновъздушно училище в гр. Долна Митрополия за подготовка на кадри за българските ВВС и други ведомства – проблеми и перспективи”, пише otbrana.com. Инициатор на проявата е Българска авиационна асоциация.

Покани за участие в дискусията са изпратени на министъра на отбраната Ангел Найденов, началника на отбраната генерал Симеон Симеонов, началника на политическият кабинет на министъра на отбраната Иван Жерков, директори на дирекции в МО, командването и щаба на Военновъздушните сили, депутати, началници на висши военни училища, представители на Министерството на транспорта и съобщенията и на МВР,  управителя на област Плевен, кметовете на общините в Плевен и Долна Митрополия, експерти в областта на авиацията, образованието и научните изследвания, както и неправителствени организации и ветерани на ВВС.

Не отказвам да се занимавам с идеята за възстановяване на Висшето военновъздушно училище, каза министърът на отбраната Ангел  Найденов, отговаряйки на въпроса на заместник-председателя на Областната организация на СОСЗР в Плевен полковник от запаса Марин Шкодров по време на посещението си във Враца на 21 май пише още сайтът otbfana.com . Като военният министър е посочил, че е „необходимо да се докаже, че едно такова самостоятелно училище ще може да се издържа”.

В момента в Долна Митрополия  има само факултет „Авиационен” , звено към Националния военен университет  „В. Левски“ и в него се подготвят кадри за българската военна и гражданска авиация. ВВВУ „Георги Бенковски” беше преобразувано във факултет „Авиационен”  на 1 септември 2009 г.

 

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...

Един коментар

  1. Татяна Любенова

    Преди да бъде затворено училище ( истниското ВВВУ), имаше разработена специална програма как то може да се самоиздържа и че няма нужда да бъде свеждано до факултет „Авиационен“. Защото в в него имаше страхотен научен екип, освен просто преподаватели. Това беше още по времето на последния му началник – полк. Пенко Андреев. Още тогава предупреждаваха какво ще се случи след години и че ще има недостиг на кадри за този сектор. Но натискът на външните фактори беше толкова силен, както и при затварянето на блоковете на атомната ни централа, раздържавяването и съсипването на икономиката ни – за Плевен тя беше структуроопределяща – тоест , от плевенската икономика зависеше в голяма степен националната сигурност. Само си припомнете какви заводи имаше в Плевен, които вече ги няма: „Плама“, „Балканкар“, „Вапцаров“, военен завод и т.н. Тя, плевенската икономика , не случайно беше тотално разрушена. България вече няма армия, не сте ли забелязали? Това се случи доста отдавна. И коя е причината сега изведнъж някой пак да възражда идеята за възстановяване на Военно-въздушното училище? Няма начин да няма някаква конкретна причина, която обслужва нечий интерес. Освен ако запасните пак не са решили с патриотичен плам да се опитат да възродят името на българските военно-въздушни сили, което е беше много престижно! Още много конкретни неща мога да кажа по въпроса с ВВВУ, защото когато го затриваха съзнателно, за мен беше кауза да помагам като журналист на тия, които искаха да го запазят. Нямам от какво да се срамувам!