Акценти
Начало / Култура / Над 100 традиционни ястия участваха в кулинарния фестивал на село Асеново

Над 100 традиционни ястия участваха в кулинарния фестивал на село Асеново

Повече от 500 участници от 26 села от област Плевен и съседни региони се включиха в тазгодишното издание на фестивала „Банатски вкусотии – традициите на моето село”.  Над 100 храни се състезаваха за приза „Най – вкусно традиционно ястие” и „Най – автентично традиционно ястие”. А за най-сладкодумното и убедително представяне е специалният приз „Най-атрактивен щанд”. Комисия с председател Иван Звездев оценява участниците.

Пръв в дългата редица е щандът на домакините от село Асеново. Майсторските ръце на Юлия Русинова са приготвили традиционния червен  асеновски козунак. За хубавия козунак е нужен мерак и много месене, с усмивка разкрива Юлия. А голямата тайна на асеновските козунаци всъщност е в печенето. По традиция се пекат в пещ. Тя побира 40 козунака и всичките изчезнаха бързо, след като комисията направи дегустацията. Над 20 различни храни представиха домакините от Асеново. Сред тях беше типичната за този край саланкарена пита, която се приготвя от маслени блатове слепени с мармалад.

На съседния щанд пък показват друг традиционен банатски специалитет – трески. Това е пържен десерт, подобен на мекиците. От село Ореш пък са подтготвили пикантно тавиче – кисело зеле с ориз, болгур и месо. Примамват зрителите и с лиусничета – вид понички с плънка от сирене.

На щандовете може да се видят още пълнени чушки с боб, различни вкусотии, приготвени в гърне, постни лютики, домащно кисело мляко и сирене, изобилие от апетитно изглеждащи и омайващо ухаещи на пресен хляб пити, сладки баници, сухи торти, които едва бяха опазени от малчуганите, за да  останат цели за журито.

Имаше също просеник и качамак, селски таратор – приготвен от ситно нарязана краставица, копър, вода и оцет, и какви ли не още разядки и по-сериозни ястия.

Тук ще видите не само характерни банатски ястия, а традиционни храни за различните селища, които участват, обясни Мария Иванова, секретар на читалището в Асеново.  Затова фестивалът се казва „Банатски вкусотии – традициите на моето село”, за да даде възможност на участниците да се представят с традиционните за техния край ястия.

Мария Иванова разказа още, че идеята за фестивала се е родила преди пет-шест години, след няколко пътувания в чужбина. А през миналата година с помощта на приятели и спомоществователи успели да я реализират в първото издание на кулинарния фестивал. Благодаря на всички, които помогнаха да се случи и второто му издание, защото смятам, че традицията, без запазените характерни ястия, не е съхранена напълно, каза Мария Иванова.

Плод на тази нейна убеденост е издадената през 2010 г. книга „Празничната трапеза от банатски ястия”, в която са събрани характерни храни, слагани на празничната трапеза за  Коледа, Великден, Заговезни и Петровден. Фестивалът всъщност е следващата крачка в съхраняване на традициията в приготвянето на традиционни храни.

Освен готовите ястия, гостите имаха възможност да видят приготвянето на тачки и галушки -традиционни местни ястия от тесто. А тези, които желаеха, имаха възможност сами да се пробват в приготвянето на специалитети от кухнята на банатските българи от Асеново.

Фестивалът „Банатски вкусотии – традициите на моето село“се провежда в рамките на проект на сдружение „Платформа АГОРА”,  финансиран от Фондация „Америка за България” и  е под патронажа на кмета на община Никопол – Емил Бебенов и с усилената и последователна  работа на колектива  на НЧ „Петър Парчевич- 1927”  .

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...