Акценти
Начало / Общество / Международен конкурс за детска творба по повод Деня на Дунав

Международен конкурс за детска творба по повод Деня на Дунав

За десета поредна година Международната комисия за опазване на река Дунав и Институтът по Глобално партньорство по водите за Централна и Източна Европа провеждат конкурс, посветен на Деня на Дунав – 29 юни. Предизвикателството е за всички на възраст между 6 и 16 години, които имат отношение към опазването на реките, техните водни обекти и обитатели. Тази година, освен традиционното мото „Бъди активен, защити реките!“, организаторите отправят още един призив към участниците – „Бъди активен, защити есетровите риби“. Това са и двете теми, които трябва да вдъхновят младите ученици да споделят своето виждане за опазването на река Дунав, речните екосистеми и свързаното с тях биоразнообразие.

Целта на състезанието е младите творци да направят посещение на брега на река Дунав или на нейн приток, намиращ се в непосредствена близост до населеното място, в което живеят. Да потърсят вдъхновение в заобикалящата ги околна среда, да оценят какво означава тя за тях и да помислят и формулират своето виждане за басейна на реката и неговите обитатели. Авторите на творбите трябва да представят предложения за конкретни действия и стъпки, които би могъл да предприеме всеки един жител от басейна на Дунав за опазване на реките, речните екосистеми и свързаното с тях биоразнообразие.

Идеята е да се използват материали, събрани по брега на реката, за изработване на уникални творби. Това могат да бъдат скулптури, мозайки или колажи, направени от различни материали, като например клони, камъни, кал, шума, дори отпадъци, изоставени около реката. Препоръчително е творбите да бъдат направени директно на брега на реката. Рисунки върху хартия, стени, паваж, или друга повърхност няма да бъдат допуснати до участие, предупреждават олганизаторите.

Готовата творба трябва да бъде заснета на цевтна снимка, която трябва да бъде изпратена на хартиен носител на адрес 1421 София, ул. „Цанко Церковски“ 67 вх. В, за Информационен и учебен център по екология, или направо на e-mail адреса на Сдружението: [email protected] . Изискването за минимален формат на принтираните снимки е 15х20 см върху гланцова или матирана хартия. Минималният размер на дигиталните снимки е 1 MB, а формата им – JPEG.

Срокът за изпращане на творбите е 20 Юли 2013 г.

Състезанието ще се проведе на два етапа: национален и международен.

Националният победител ще представи България в международната надпревара за приза Danube Art Master 2013. Авторът на най-добрата творба сред националните победители от 14 Дунавски страни, участнички в конкурса, ще бъде коронясан за Danube Art Master на 2013 година.

Снимка: интернет

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...