Акценти
Начало / Любопитно / Любомир Милинов: Медовината е афродизиак

Любомир Милинов: Медовината е афродизиак

DSCN6160

Медовината е най-древната напитка, която човек е получил. Тя е по-стара от виното и бирата и дава името на Медения месец. Това разказа за infopleven Любомир Милинов от София, който се представи на Международното пчеларско изложение, състояло се в Плевен от 7 до 9 февруари. При откриването на форума Милинов имаше възможност да почерпи с напитката министъра на земеделието Димитър Греков и областния управител на Плевен Илиян Йончев.

DSCN6166

За медовината е известно, че един месец след сватбата младоженците са я пиели като афродизиак. В древността войниците са я приемали, за да са издръжливи по време на военни походи. Била е напитка на мъдреците и на поетите. Древните са  казвали: „Във виното е истината, а в медовината е здравето”, разказа Милинов.

Класическата рецепта за производство на питието е разреден пчелен мед с вода в определено съотношение и добавени дрожди, за да започне ферментацията. По избор на производителя може да се добавят плодове и билки за овкусяване. Питието трябва да отлежи минимум една година, за да стане добро за консумация.

medovina

Препоръчителни количества за приема й няма – мярката е следната: „кой колкото може да носи”, обясни Милинов. Стандартно този тип питие съдържа от 11 до 20 % алкохол, който обаче се усвоява по-бързо от организма от този във виното. „Но не разчитайте на това. Пие ли се медовина, не се сяда зад волана”, предупреждава Милинов.

Производственият процес е труден и в повечето случаи хора без опит не постигат резултат. По думите на Милинов той е единственият вносител на питието от Словакия и Полша, тъй като в България не се харесват особено сладките вина. „Въпрос на време е да се наложи”, смята той.

И добавя, че медовината винаги е била скъпа напитка. В древността ежедневно са я пиели само царе, крале и аристократи, а простолюдието не е имало възможност да си я купи.

По средновековни възстановки и събори в страната се пие масово медовина и почитателите й стават все повече, информира още Милинов. Такива събори през годината има в Асеновград, Червен, Видин, Кюстендил, Пловдив, София.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...