Акценти
Начало / Икономика / Земеделските кооперации са свили дела си на обработваема земя до 17 на сто

Земеделските кооперации са свили дела си на обработваема земя до 17 на сто

Земеделските кооперации в страната намаляват чувствително в конкуренцията с големите арендатори и вече не са рядкост селата, в които няма кооперации. Оцелелите обработват едва 17 на сто от земята в страната. Това научихме от Васил Петров, член на Управителния съвет на Съюза на земеделските кооперации и председател кооперация „Съгласие” в плевенското село Крушовица.

Допълнителна трудност пред дребните земеделски производители е и досегашният  начин за разпределение на субсидиите от ЕС, според който 75 на сто от земеделците получават твърде малки суми от евросубсидиите.
Съществуващите  условия в българското земеделие  са по-благоприятни за големите арендатори, смята Петров, но според него кооперациите все още имат шанс за оцеляване, макар много да са пропуснали възможността за промяна.

Според Петров такава задължителна промяна е актуализирането на дяловия капитал на кооперациите. В „Съгласие” това е направено веднага след деноминацията на лева през 1999 г. На база на актуализирания дялов капитал в кооперацията се изплащат дивиденти, освен рента. Тази година всеки от 500-те член-кооператори е получил средно по 42.50 лв. рента и дивиденти за декар земя, предоставена за обработване. „Кооперацията е направена от хората и трябва да работи за хората”, казва Петров. Той е категоричен, че дяловият капитал задължително трябва да се актуализира, както е задължително и раздаването на дивиденти.

Дългогодишният председател повдига и друг наболял въпрос – този за тригодишния давностен срок за получаване на дивиденти. Петров смята, че той трябва да отпадне.

Тази година кооперация „Съгласие” е приключила стопанската година с близо 400 000 лева печалба, колкото е била и за миналата година.

Част от печалбата е използвана за обновяване на складовата база и наличната техника. Купени са четири нови трактора с климатици и компютърни устройства, които прецизират селскостопанските дейности. С общо 13 собствени трактори кооперацията обработва 11 000 дка земя, половината от която се засява с пшеница, а останалата половина – с царевица. За жътвата ползват комбайни под наем, защото изчислили, че така е по-изгодно. Тази година ожънали за пет дни пшеницата и за още толкова – слънчогледа. Стопаните са доволни от добива – по 420 кг от декар пшеница, а от царевицата – по 220 кг от декар. Успели да получат и добра цена.
В кооперацията работят на щат 24 механизатори. С премиите за добре свършена работа те месечно получават средно по около 1000 лева заплата.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...