Акценти
Начало / Общество / За повишаваща се опасност от пожари предупреждават огнеборците

За повишаваща се опасност от пожари предупреждават огнеборците

Лятото все още не е дошло, но температурите отдавна са по-високи от обичайните. Това, в съчетание с небрежното човешко поведение, рязко повишава вероятността от възникване на запалвания и пожари в тревните и горските площи, предупреждават от Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението” Плевен. Специалистите напомнят и категоричната забрана за палене на крайпътни слогове, на суха растителност по ливадите и стърнищата – както в поземления, така и в горския фонд, за чието нарушаване се налагат и санкции.

Най-често причината за пожарите е небрежност при боравене с открит огън, запалване на растителни отпадъци, небрежно тютюнопушене или умишлено опожаряване на сухи тревни площи с цел тяхното почистване. При произшествията възниква опасност от разпространяване на пожарите в жилищни и селскостопански сгради, вилни зони, горски и полски масиви и други. Задимяването по пътните артерии пък създава реални предпоставки за пътно-транспортни произшествия. Огънят нанася материални и екологични щети, а гасенето му е свързано с немалък разход на ресурс.

За да се предотвратят пожарите в началото на летния пожароопасен сезон, е необходимо да се спазват някои основни изисквания:

– да не се пали огън в горите и на 50 метра от границите им, извън обозначените и пригодени за тази цел места;

– да не се изхвърлят незагасени клечки кибрит и угарки от цигари;

– да се спазват мерките за пожарна безопасност от туристите, ловците и гъбарите по време на излети, както и при добив на дървесина в горите;

– особено опасно е да се пали огън при ветровито време – това е предпоставка за пренасяне на големи разстояния на искри и бързо разпространение на пожара;

– да не се допуска деца да играят с огън;

– паленето на огън в дворовете да става само ако предварително е обезопасено огнището и са подготвени подръчни уреди за гасене (съдове с вода, тупалки и др.). Да не се пали огън в близост до стрехите на сградите и под клоните на дърветата;

– да не се оставя запаления огън без наблюдение;

– да не се пали огън в междублоковите пространства, където са паркирани много автомобили, както и близо до бензиностанции и газостанции, складове за леснозапалими и горими течности.

В случай на пожар незабавно трябва да се съобщи на телефон 112. До пристигане на пожарните екипи, след разумна преценка на риска и опасността за човешкия живот и здраве, е необходимо да се започнат гасителни действия. Може да се използват наличните в природата гасителни средства – метли (тупалки), приготвени от сноп начупени клони, лопати или други предмети, чрез които огънят може да се спре. Пожарите в горите или на открити площи се разпространяват по посока на вятъра и от ниските към високите планински части, следователно маршрутът за напускане е в точно обратната посока – надолу по склона и срещу вятъра. Безопасните мяста са излаз на река, широка поляна или широк път.

През летния пожароопасен сезон е изключително важно да бъдем разумни, предвидливи и внимателни, за да съхраним себе си и природата около нас!

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...