Акценти
Начало / Общество / Стандарти за нова професия разработиха от Фонд „Читалища” – Плевен

Стандарти за нова професия разработиха от Фонд „Читалища” – Плевен

По амбициозен национален проект работи през последните пет месеца Плевенски обществен фонд „Читалища”, чиято цел е да се изработят стандартите за професията  младежки работник и тя да бъде предложена за включване в образователната ни система от Националната агенция за професионално образование и обучение. Едновременно с това от фонд „Читалища” са изработили Етичен кодекс на професията. Това научихме от Даниела Димитрова, изпълнителен директор на Фонд „Читалища”.

Над 2 000 са младежките работници по статистика в България, обясни Димитрова. Това са служители на младежките информационни-консултантски центрове, младежките експерти в общините, работници в НПО-сектора.

На 30 и 31 май в София ще се проведе национален форум, в който са поканени да участват 150 младежки работници от цялата страна. Те ще имат задачата да приемат Етичния кодекс и стандартите за професията младежки работник, за да бъдат предложени на министъра на образованието и тази сравнително нова за България професия да бъде призната, както е в цяла Европа.

„Свършихме огромна работа и минахме през тежката процедура по оформяне на цялата документация, за да подготвим предложението за обсъждане на предстоящия форум. Допълнителна трудност беше и това, че една провинциална организация се нае с една национално разположена инициатива, но благодарение на подкрепата на Граждански институт в София, доведохме проекта до финал”, подчерта Даниела Димитрова.

Тя изрази надежда, че след техния проект ще започне изработването на стратегии, които да се отнасят до повишаване ефективността на младежката работа в България.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...

Един коментар

  1. Пенка Алексиева

    Колеги, моля Ви за етичен кодекс!