Акценти
Начало / Здравеопазване / Започва обработката срещу кърлежи

Започва обработката срещу кърлежи

От днес Община Плевен започва пролетната дезакаризация на тревните площи в града като ще стартира от централната градска част. Срещу кърлежи след това ще бъдат обработени гарова градинка, жк “Сторгозия”, парковете “Скобелев” и “10 декември”. В началото на месец май поетапно ще бъдат обхванати и всички тревни площи в градинки, детски площадки, кътове за отдих и междублокови пространства в Плевен. От няколко седмици в града и в парк „Кайлъка” вече се коси и тревата.

На 30 април изтича срока, който Регионалната здравна инспекция даде на кметовете на общини да изпратят изготвените програми и заповеди на общинските епизоотични комисии за планираните мерки срещу разпространение на кърлежи и комари. От РЗИ уточняват, че за да имат ефект дейностите, е препоръчително да се направят 2-3 обработки срещу ларви на комари през пролетно-летния период и 3-4 обработки срещу имагинални форми. Периодичността и броя на обработките зависи от климатичните условия и териториалното разположение на населеното място, както от биологията на видовете, срещу които се извършва конкретна обработка.

Дезинсекционни обработки против комари на открити площи, според последните указания на Министерство на здравеопазването, трябва да се осъществяват с наземна техника – т.нар. аерозолно опушване. Дезинсекция с авиационна техника ще се допуска в извънредни случаи, най-вече при изключително голяма численост на комарите.

Дезакаризация на тревните площи се прави с цел унищожаване на кърлежите, които са резервоари и преносители на редица трансмисивни заболявания. В зависимост от климатичните условия тези мероприятия трябва да се проведат минимум два пъти – през месец април или в началото на май и през месец септември, а в местата с повишена численост на популацията на кърлежи, броят на обработките трябва да се увеличи. Основната дейност в тази насока е косенето на тревните площи и обработката на пясъчниците в детските градини и на детските площадки, уточниха от здравната инспекция в Плевен.

За предотвратяване на появата и разпространението на заболявания, пренасяни и предавани чрез мишки и плъхове, е необходимо предприемане на дератизационни мероприятия в населените места два пъти годишно /през пролетта и есента/.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...