Акценти
Начало / Образование / Инициативни малчугани показаха пътя на книгите

Инициативни малчугани показаха пътя на книгите

Деца от предучилищна възраст в Община Левски показаха умения по предприемачество и инициативност по време на обявения специален ден за това. Инициативата беше под надслов “Децата в действие сбъдват мечтите си” и се проведе в рамките на Националната кампания „Участвам и променям” на МОМН. Организатори са Регионалният инспекторат по образование Плевен, Община Левски и Джуниър Ачийвмънт  България.

Как се правят книгите, какъв е пътя, по който преминават, за да стигнат до читателите показаха децата от ЦДГ „Слънце” и ОДЗ „Локомотив” в Левски ,ОДЗ ”Люляк” с.Малчика и ЦДГ ”Теменуга” в с.Обнова с представителните си фирми – съответно „Слънчев екип”, „Изворче”, „Люляче” и „Знаем и можем”, уточняват от пресцентъра на Община Левски. Авторските екипи работиха ентусиазирани от идеята, че техният труд ще бъде оценен и с разбирането, че спечелените пари могат да бъдат вложени разумно. Изработените книжки ще бъдат получени от библиотеките, а книжката на детска градина „Слънце” вече е закупена и ще бъде подарена на дете от детското заведение със специални образователни потребности. Фирма ”Знаем и можем” подари книжката си на свое другарче, което имаше рожден ден.

Участници в събитието бяха Маруся Додова – ст. експерт по предучилищно образование в Регионален инспекторат по образование Плевен, Петя Чолакова -гл.експерт ”Образование,култура и спорт” в Община Левски, Мария Тодорова –библиотекар в библиотека ”Веселина Геновска”, Маруся Пенчева – представител на Частна трудово-производителна кооперация в с. Козар Белене, Силвия Спирова – председател на училищносто настоятелство при ОДЗ „Локомотив”, Людмила Георгиева – представител на частна фирма, директори, учители, родители.

Маруся Додова припомни, че инициативата  ”Децата в действие сбъдват мечтите си” в Плевенска област се реализира от три години – в Плевен, Червен бряг и сега в град Левски, което показва продължителност и устойчивост на проектната дейност.

Информационно-образователна работна среща с директори и учители от детски градини от Плевенска област за мултиплициране на добрия опит се проведе в актовата зала на Община Левски. Представени бяха шест педагогически практики, презентация на доц. д-р Пенка Марчева от Педагогическия колеж в Плевен към ВТУ ”Св. Св. Кирил и Методий” за предприемачеството и творчеството на децата в предучилищна възраст, както и презентация на две студентки от Педагогическия колеж за творческите игри по предприемачество в детската градина.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...