Акценти
Начало / Икономика / Доц. Юлиян Станчев: За промяна в държавната политика по отношение на пчеларството ще настояваме пред министър Греков

Доц. Юлиян Станчев: За промяна в държавната политика по отношение на пчеларството ще настояваме пред министър Греков

доц. Юлиян Станчев

С няколко предложение ще излезем пред министъра на земеделието проф. Димитър Греков и основното сред тях е свързано с промяна в държавната политика по отношение на пчеларството. Това обяви на пресконференция днес доц. Юлиян Станчев, председател на Областния пчеларски съюз – Плевен.  Своите искания пчеларите ще поставят по време на Международното изложение „Пчеларство Плевен 2014“, което ще бъде открито от министър Греков на 7 февруари. Пчеларите ще настояват по тригодишната пчеларска програма, по която единствено могат да бъдат подпомагани, да се предвиждат средства за всички производители на мед, а не само за регистрираните, както е в момента. По тази програма сега се облагодетелстват едва 10-15% от пчеларите в страната, които са регистрирани като земеделски производители, а без възможност за подпомагане остават всички нерегистрирани и любителите пчелари, обясни доц. Юлиян Станчев, За пример той посочи област Плевен, където от общо 1 200 пчелари само 235 са регистрирани като земеделски производители и могат да се възползват от възможността за подпомагане по програмата.

Като основна бариера за регистрация доц. Станчев  изтъкна сравнително високата такса за това – 25 лв., която трябва да се внася два пъти годишно – веднъж през пролетта и веднъж през есента.

Пред земеделския министър пчеларите ще поставят и отдавна дискутираната тема за въвеждане на такса опрашване, която да се плаща от прозиводителите на зеленчуци, овошки и някои от техническите култури. Плащането на такава такса ще подпомогне много българските пчелари, категоричен е доц. Станчев, давайки за пример други страни, в които това отдавна е въведено. Друг проблем,  също поставян не за първи път, е свързан с необходимостта от преструктуриране на земеделието, като се увеличат площите със зеленчуци и плодни дръвчета, за сметка на техническите култури. През последните години опасно  намаляват площите със зеленчуци и овошки, което крие сериозна опасност за развитието на пчеларството в страната, подчерта доц. Станчев.

Той подкрепи думите си с цифри, като посочи, че през 1990 г. в страната е имало 100 000 пчелари, а в момента броят им е намалял пет пъти  и сега са едва 20 000.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...