Акценти
Начало / Общество / В Община Плевен няма тоалетна за хората с увреждания, алармират потърпевши

В Община Плевен няма тоалетна за хората с увреждания, алармират потърпевши

DSCN3027

„Възмутени сме от достъпността на сградата на Община Плевен. Хората с увреждания са принудени да влизат през задния вход, който е мръсен и неприветлив. Освен това се чака доста дълго, докато някой чуе звънеца и реагира.” Това сподели пред infopleven Снежина Кежева, регионален координатор на Центъра за психологически изследвания. Наскоро тя с изненада открила, че в сградата на Общината няма и тоалетна за инвалиди. Пребивавала по работа там и когато решила да посети тоалетната, това се оказало невъзможно, защото тя не е пригодена за хора на инвалидни колички. Съпругът й безрезултатно обикалял етажа, за да открие нужното помещение, но такова нямало. „Попитах Върбан Мончев, който е човек с увреждания и 4 години беше общински съветник, какво направи по въпроса за това време, но той ми каза да попитам Стефан Захариев, началник на Отдел „Здравеопазване и социални дейности“ в Общината”, сподели възмутената плевенчанка, която се отказала да търси отговор.

DSCN2994

Хората на колички не посещават културните мероприятия, които се провеждат в зала „Катя Попова”, сподели още тя. Изградената рампа извън сградата изобщо не решава проблема с достъпността, защото след като се влезе във фоайето, многобройните стълби до залата са непреодолимо препятствие за количките. „Трябва да се помисли по въпроса и да се изгради подвижна рампа, която да може да се използва от хората в инвалидни колички”, коментира Кежева.

DSCN2987

Точно толкова недостъпен е и бл. 112 в жк „Дружба”, където са лекарските кабинети на много общопрактикуващи лекари и специлисти. Четирите стъпала до фоайето са огромно затруднение за придружителите на хората в колички, добави една от много потърпевши в града.

Сградата на Централна поща е относително достъпна, като инвалидите използват отново задния вход.

Въпреки многобройните сигнали, които Кежева е подала до медиите и отговорните институции, подвижната рампа на НОИ все още е проблем за хората с колички, тъй като в повечето случаи не работи или просто никой не реагира на позвъняванията им. „Много е неудобен и паркингът на НОИ. Трябва да спираме отзад, тъй като отпред е само за служебни коли, а за нас това е затруднение, защото е много далече”, сподели и друг проблем Кежева.

Тя е сред малкото си събратя по съдба, които имат възможност да си изградят със свои средства рампи, за да улеснят предвижването си в жилищния си блок. Снежина Кежева живее на първия етаж, но 9-те стъпала до вратата на апартамента й са огромен проблем, който съпругът й рябва да преодолява ежедневно. Съоръжението, което в момента се изгражда, ще е подвижно, за да не пречи на живеещите във входа. Рампата се вдига до стената и струва около 700 лв.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...