Акценти
Начало / Култура / Орисията на поета е да изпълни “небесната соната” и да облагороди човешките души

Орисията на поета е да изпълни “небесната соната” и да облагороди човешките души

Осман Мустафов

Така започна представянето на новата книга на Осман Мустафов  –  “Небесна соната”, Таня Любенова, автор на предисловието към стихосбирката.  Тя припомни, че „Небесна соната”  идва след три дълбоко осмислени стихосбирки, които са като жалони не само в житейския път на Осман Мустафов, но и в неговото духовно развитие.

В новата си книга  той не е изневерил на стила си, на ярката образност, пищност на изказа, щедрата метафоричност на внушенията, подчерта Таня Любенова.

Книгата “Небесна соната” е посветена на внучката на поета – Дилек. Стиховете са разделени на цикли, които обединяват няколко основни внушения – за любовта, за майката, за философията на живота. „Стиховете му са като питие, от което пиеш, пиеш и разбираш, че не можеш да се напиеш. Те ни изпълват със Светлина и зазвучават като “небесна соната”. Орисията на поета е да изпълни “сонатата” и да облагороди човешките души”, каза Любенова.

Представянето на книгата на Осман Мустафов „Небесна соната” беше тази вечер в галерия „Дарение Светлин Русев”. Книгата е издадена в плевенското издатество „Северно ехо”.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...