Акценти
Начало / Култура / Арт школа „Колорит” откри 23-ти творчески сезон

Арт школа „Колорит” откри 23-ти творчески сезон

Майя Ананиева

С картините и пластиките в Арт център – Плевен школа „Колорит” откри новия си 23-ти творчески сезон. Той, оказа се, вече е започнал за малките колоритчета и то изключително успешно. Ръководителката на школата – Майя Ананиева, обяви нови 108 награди, получени през последния месец от международни конкурси в Португалия, Китай, Япония, Беларус, Македония, Полша, Словения и от няколко международни конкурси, проведени в България.  Последната колекция от 40 отличия за „Колорит” е от Португалия. След успешно представяне в международния конкурс там, плевенската школа е отличена с най-високата награда за колекция, което дава възможност на възпитаници на „Колорит” да участват в международния пленер по живопис, който традиционно се провежда в града музей Евора. Това е 14-то поредно участие на деца от плевнската школа в този пленер и преди броени дни те се завърнаха от там с два златни медала и 38  почетни дипломи за отлично представяне.

награди колорит

С тези отличия наградите ни от Португалия вече са 400, преброи Майя Ананиева. Но вече се е отказала да брои наградите, които тя и нейните малки колоритчета получават от всички краища на света. За всичките 23 години от съществуването на школата вече имаме хиляди отличия от конкурси от 35 държави, с широка усмивка споделя Майя Ананиева.

Голямата цел, която през този творчески сезон ще преследват малките художници и тяхната ръководителка, е международният пленер в Хонконг. Тази година имаме почетни дипломи от конкурса там, но с първата рисунка тази вечер поставяме началото на колекцията, с която ще се включим в голямата битка за пленера в космополитния град, каза Ананиева .

награди колорит

Но както винаги с гордост съм казвала, плевенската школа „Колорит” е в десетката на световния елит  от школи и затова приемаме да се изправим пред предизвикателството на тази интересна, макар и тежка задача, добави ръководителката.

рисунки колорит

За откриването на творческия сезон децата от „Колорит” бяха подредили вернисаж от рисунки, които ще изпратят за участие в тазгодишното издание на конкурса „Розата на Лидице” в Чехия.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...