Акценти
Начало / Култура / Вино, мистика и много музика завладяха Нощта в музея

Вино, мистика и много музика завладяха Нощта в музея

Хилядолетия назад се върнаха плевенчани в Нощта в музея с орфическите обичаи, пресъздадени от младежите от театрална група „Темп” от Враца. Постановката беше част от атрактивния музикално-сценичен спектакъл „Вино и култура”, в който се включиха над 200 участници.

„Царят – Жрец, Дионис и Виното” представиха облечените в бяло босоноги врачани и показаха виното като ритуал и култ, като връзка на хората с Богинята – Майка. Притихналата публика видя кои сме ние и откъде идваме, погледна на пиенето на вино като мистичен обичай.

С изпълнения в спектакъла се включиха Камерен състав на Плевенска филхармония,  Общински хор „Гена Димитрова”, Общински духов оркестър, фолклорен ансамбъл „Мизия” и танцов състав „Кайлъка”. Северняшкият ансамбъл „Иван Вълев” представи музикалната композиция „Лозарски празници” и „Гергьовден”.

Няколко изложби представи Регионалният исторически музей, които посетителите можеха да разглеждат чак до полунощ. В първата със свои материали участват и Институтът по лозарство и винарство и Професионалната гимназия по лозарство и винарство. Изложбата представя мястото и ролята на виното в ритуалната система на траките. За тях то е свещено и е символ на безсмъртието, обясни и.д. директор на Регионалния музей Нели Дакова. В експозицията са представени тракийски, римски и средновековни съдове за съхранение и пиене на вино, сред които е и прочутото Бохотско съкровище – единственият тракийски сервиз с конични чаши. Показано беше също съхраняването на традициите в народните обичаи, обреди и вярвания, мястото на царя на лозята Трифон Зарезан в народната култура.

С богат снимков материал, ордени, медали, отличия се акцентира на приноса на първото в страната Лозаро-винарско училище, открито в Плевен през 1890 год. и първата лозаро-винарска опитна станция от 1902 год. за възобновяването на българското лозарство и винарство, за поставянето му на научна основа, за превръщането на Плевен в първи център на винопроизводство и разпространение на лозаро-винарска просвета. Затова в експозицията могат да се видят първите написани в страната учебници и научни трудове в тази област, дело на учителите в училището и специалистите от станцията.

Нужно е да се подчертае и че първият отпечатан в страната държавен етикет за вино е от училището – през 1893 год., като можеше да се види и бутилка от тогава. В Плевен е най-старата и най-богата колекция от вина в България, с които градът се гордее и които се съхраняват в старата винарска изба, открита през 1892 год., допълни Нели Дакова. В експозицията е намерила място и златната книга на лозарската опитна станция, множество златни, сребърни и бронзови медали както на училището и станцията, така и на техните приемници днес от международни изложения за вина, оценени от световни дегустатори. Това са и институциите, които и до днес съхраняват традициите и ги развиват в съответствие със световните тенденции на лозаро-винарската наука и винопроизводство.

Без съмнение, голяма част от вниманието и времето си многобройните посетители в Нощта в музея отделиха на дегустацията на червени и бели вина, предложени от Института по лозарство и винарство, Професионалната гимназия по лозарство и винарство и шато „Кайлъка”. Ценителите пък можеха да си закупят от специалното производство.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...