Акценти
Начало / Култура / Уникални акварели на Каниц и 7-метров конник показа ХГ „Илия Бешков”

Уникални акварели на Каниц и 7-метров конник показа ХГ „Илия Бешков”

Уникалните акварели на Феликс Каниц, които предизвикват интереса на българските и чуждестранните изследователи с историческата си, художествена и документална стойност показа ХГ „Илия Бешков” в Плевен в рамките на европейската инициатива Нощ в галерията.

Изложба от над 30 творби, съхранявани в библиотеката при БАН, гостува на Плевен, за да покаже непознатата страна от творчеството на Феликс Каниц. Акварелите пресъздават изгледи от София, Видин, Лом, Кулата, Никопол, Оряхово, Белоградчик, Габрово, Провадия, Варна, от Стара планина, околностите на Свещов, Троян и Шипченския балкан. Скиците за тях са рисувани лично от Феликс Каниц по време на пътуванията му из България, а по-късно са увеличени и оцветени от виенски художници – Петровиц, Риигер и Вийн, уточни главният уредник на галерията Антония Караиванова. Изложбата има пряко отношение към участието на Централна библиотека и Научния архив на БАН в съвместен проект за опазване и разпространение на българското културно-историческо наследство. Картините на Каниц са част от грижливо съхранените културни ценности, които бяха посрещнати с интерес. Популяризирането на художествено-документалното наследство на Каниц ще даде възможност да се хвърли нова светлина върху българските и европейските измерения на творчеството на този голям приятел на България. Първото му посещение в българските зами станало през 1860 год. По време на своите 18 пътувания из страната той направил описания и рисунки на множество български селища, на техните забележителности и на живота на хората в тях. Наред с това, в поредица от статии той разказал за борбите на българския народ за политическа и църковна независимост.

Акварелите на Каниц може да разгледате и в следващите дни, тъй като изложбата ще остане в Плевен до края на месец май.

Висок 7 метра дървен кон с конник привлича отдалеч взора на любопитните преминаващи покрай галерията. Автор на арт-инсталацията е Любен Костов, който сподели, че е искал да направи препратка към тракийското божество Херос, преминало в християнството като св. Георги и в крайна сметка символизиращо победата на доброто над злото. „Идеята ми е семпла – искам хората като минат покрай конника, да се спрат за минута и да излязат извън делничното. Нека всеки го свързва с каквото желае. И ако се сети за нещо лошо, да го набоде и унищожи с копието на конника”, обясни авторът. Макар че самото копие всъщност го няма, тъй като ръката на конника се е оказала на твърде голяма височина и е станало невъзможно поставянето и на копието.

Специално за Нощта в галерията своя дебют на сцена направиха и група Rebellion. Те са на възраст от 7 до 9 клас, трима от тях са възпитаници на НУИ „Панайот Пипков”, един – на Математическата гимназия. Групата е сформирана преди няколко месеца, а самото име е избрано малко набързо заради участието във вчерашната инициатива. Репертоарът на младите от Rebellion са предимно рок балади. От групата издадоха и кога ще е следващото представяне на сцена – това ще стане на 30 май в рамките на организиран в зала „Катя Попова” благотворителен концерт в подкрепа на страдащия от тежко онкологично заболяване Венелин Иванов.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...