Акценти
Начало / Култура / Тази вечер на сцената на ДКТ „Иван Радоев” гледаме „Балада за Георг Хених”

Тази вечер на сцената на ДКТ „Иван Радоев” гледаме „Балада за Георг Хених”

От 19 часа тази вечер на сцената на ДКТ „Иван Радоев” може да гледате представлението  „Балада за Георг Хених”.

Спектакълът е  на режисьора Крум Филипов. Сценография и костюми – Виктория Филипова, композитор – Христо Намлиев. Със специалното участие на Христо Домусчиев – БЕБО и Кристофър КЕМ. Участват още:
Бориса Сарафова, Нина Илиева – Петкова, Красимира Кузманова, Евелин Костова, Надя Новоселска, Мариета Калъпова, Сергей Константинов, Георги Енчев, Георги Кацарски, Асен Данков, Антъни Пенев, Генадий Николов, Емил Николов, Петьо Кръстев.

„Спрямо контекста на днешния ден, човекът е изблъскан от центъра на човечността… Сега на мястото на човечността царят законите на Бюфета. Бюфетът измества Цигулката… и подмяната се извършва адски неусетно, лукаво. Животецът на човека има стойността на месечната му заплата, на последния кредит… Тук започва битката на Георг Хених. В него е свидетелството, че такива неща като Бог, вяра, съвест са метафизично заложени във всеки човек, че съществуват… Тях ги има по природа, детето се ражда с тях… Малкият цар Виктор ги пренася през някакво детинско доверие, през някаква много театрализирана проекция на детския поглед към нещата в света. Основните въпроси в спектакъла са просто зададени от Виктор Пасков: „Занаятът ли е по-голям от живота или животът от занаята? Защо на света има хора, които обиждат и унижават майсторите? Кое ни прави алчни, зли и безсърдечни. Кое ни унизява и принизява?” Георг Хених открива някои от отговорите, други премълчава и до днес през стиснати зъби… Най-важното, което напомня чешкият майстор-лютиер е, че има нещо по-голямо от човека, което произхожда от човека, че човек е временно и за малко на този свят, че това по-голямо нещо – то е важното. С едно помилване Георг Хених овладява паниката на разтреперания за животеца си битов човек… Надеждата е в дълбочината на собствените ни души. Това няма как да се чуе на политическия площад. „Да живее Изкуството, което бе, което е и което ще бъде! Алилуя!Алилуя!Алилуя!”“

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...