Акценти
Начало / Здравеопазване / Практични съвети от неонатолога към майките

Практични съвети от неонатолога към майките

Републиканският консултант по неонатология – д-р Наталия Славкова, неонатолог в МБАЛ „Света Марина“-Плевен, с практични съвети към майките. 

  1. Кърмене – Кърмата е безспорно найдобрата храна за новороденото дете през първите няколко месеца от живота му. Нейният състав е незаменим и несравним с нито една адаптирана формула. Тя е видово специфично мляко с уникални свойства. Когато се кърми, детето получава на момента затоплена и стерилна храна. Бебето се кърми при поискване, т.е. когато и колкото иска, но през първата седмица от живота, особено при деца, родени с по-ниско тегло и с по-изразена жълтеница (поради факта, че тези деца са по-отпуснати и сучат по-вяло), е препоръчително да се будят, за да се кърмят. Световната здравна организация препоръчва изключително кърмене през първите 6 месеца от живота на детето / само кърма и никакви други храни и добавки /. 
  1. Изкуствено хранене – това е хранене с адаптирани формули, а не с кърма, поради причини, свързани с майката или бебето. Препоръчително е да се започне с хипоалергенна формула, особено ако в семейството има предиспозиция от страна на родители, брат, сестра, роднини към алергично заболяване. Ако детето не проявява симтоми на алергия през първите месеци, може да се премине на обикновени формули. За видовете формули и начина на приема им е добре да се консултирате с Вашия неонатолог.

  1. Водата

 Много е спорен въпросът дали на бебето да се дава вода или не, тъй като лекарите от по-старата школа не могат да си представят, че детето няма да пие вода, но новото становище е, че децата, които са на изключително кърмене, нямат нужда от вода – тя се съдържа в достатъчни количества в самата кърма. На изкуствено-хранените деца може да се предлага вода между храненията. Тя трябва да е изворна или трапезна, да е  неподсладена и преварена / само се кипва, без да се вари /.

  1. Ежедневен тоалет
  • Къпане – препоръчва се само веднъж дневно, вечер, с бебешки шампоан за коса и тяло. След къпането се препоръчва омазняване на кожата с тоалетно мляко или бебешко олио. Желателно е при бебешкия тоалет да се използва медицинска козметика, особено през първата годинка на детето.
  • Обработка на пъпчето – достатъчно е да се обработва само със спирт 70 о , 3-4 пъти на ден с памучен тампон в основата на пъпчето до отпадане на пъпния остатък, след което то се обработва 1-2 пъти на ден / сутрин и вечер / докато се изчисти напълно. Наличието на пъпен остатък не е противопоказание за къпане, но то се осъществява на течаща вода, а не в корито, след което пъпчето се подсушава със спирт в основата.
  • Масаж на тялото – трябва да започне да се прави след първата седмица от раждането. Той е изключително важен, защото подобрява мускулния тонус и кръвообращението на детето.
  • С гимнастика се започва по-късно, след 3-ия месец, и се прави постепенно, като първо се започва с ръцете и после се включват другите части на тялото, така че на бебчето да му е приятно, без усиля и натиск.
  • Смяна на памперса – обикновено се сменя на 5-6 часа. Препоръчително е в началото детето да се мие с топла вода, без сапун. Добре е да се избягва ползването на мокри кърпи. Може да ги използвате само когато сте на разходка. Не пропускайте да  нанасяте крем против подсичане по седалището и в гънките всеки път след подмиване на бебето и преди смяната на памперса.
  • Нослето и ушите не се чистят механично с тампони. Нослето се почиства с физиологичен разтвор под формата на спрей или капки, по няколко пъти на ден при необходимост, а ушичките се почистват само отвън с мека кърпа – почиствате ушната мида и кожата зад ухото.
  1. Температура – по-удобно е тя да се измерва в дупето на детето, като нормалните стойности са 36,3°С – 37.8°С /телесната температура е с 0,5°С по-ниска от аналната, т.е. – 35.8°С – 37.3°С/. При повишена температура главичката на детето е топла /пари/, а крайниците са студени. Добре е да се използа стандартен безживачен термометър. Често увеличението на температурата с 0.5- 1.0 градус се дължи на прегряване /оптималната температура в стаята през деня трябва да е 22-23°С, а през нощта – 20-21°С /.
  2. Разходки

С тях може да се започни след 7-ия-10-ия ден от раждането. В началото детето се изнася на терасата или в двора за 10 минути, на следващия ден – за 15-20 минути и така постепенно времето се увеличава . При температура над 15 градуса без вятър и мъгла, детето може спокойно да бъде разходено с количката навън. Трябва да се избягват  контактите с много хора, особено с деца, посещаващи детски градини и ясли /източник на инфекции!/.

  1. Лекарства
  • Витамин Д – против рахит, като се започва  от 20-ия ден , при недоносените деца започва да се прилага по-рано – от 10-ия ден. Дава се по 1-2 капки веднъж на ден до 1 годинка, а най – добре до стабилно прохождане.
  • Чайове –дават се предимно против колики, но не са за предпочитане, защото съдържат доста глюкоза и добавят допълнителни калории за сметка на въглехидратите. Чайовете помагат повече за психологичния комфорт на майките отколкото на бебето.
  • Препарати против колики. Коликите  започват към 20-ия ден след раждането и продължават до 3-ия месец. Те са физиологично състояние, като причината за тях според последните проучвания е комплексна. Това, което се знае със сигурност е, че коликите са в резултат на повишено образуване на газове в червата. Ето защо, първо средство на избор са  препарати, прогонващи газовете, но те трябва да се изберат и прилагат след консултация с неонатолог. Със сигурност обаче масажът на коремчето по часовниковата стрелка и затоплянето /с длан, върху гърдите на майката, грейка / имат доказан благоприятен ефект. 

Най-необходимото за бебешкия кът :

  • Козметика – шампоан, тоалетно мляко или бебешко олио, крем против подсичане
  • Термометър за телесната температура и стаен термометър
  • Физиологичен разтвор / спрей / за нослето
  • Симетикон – дозата е 15 капки преди всяко хранене при силно изразени колики
  • Витамин Д – Вигантол, по 1-2 капки директно върху езичето веднъж дневно, или  Бейби гард / Baby Guard /, по една копсула на ден, която се изсипва в лъжица или директно в устата на бебето.

При нужда от консултация, не се колебайте да ни пишете или да се обадите. 

Клиника по акушерство към МБАЛ „Света Марина“-Плевен:

Адрес:

гр. Плевен,

ул. „Гео Милев“ №14 (недалеч от ДНА, срещу бившия Профсъюзен дом)

е-мейл: [email protected]

тел: 064/ 800 292; 064/ 800 417

 

 

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...