Акценти
Начало / Общество / Работилници за обредни маски и мартеници ще отворят в РИМ – Плевен

Работилници за обредни маски и мартеници ще отворят в РИМ – Плевен

Традиционните вече работилници за изработка на обредни маски и мартеници ще заработят отново в Регионалния исторически музей в Плевен. Те ще се проведат в експозиция „Традиционен бит и култура” на музея.

От 21 до 24 февруари, от 9 до 16 часа, ще отвори работилницата за изработване на обредни маски.  Желаещите да се включат в нея трябва да носят отпадъчни материали (платове, кожа), конци, гланцови блокчета, лепило, ножица. Преди започване на работата по изработването им специалистите от направление „Етнография” ще разкажат за обичая „Сирни заговезни” и за маските, характерни за празника.

Регионален исторически музей – Плевен ще награди най-сръчните ученици, изработили оригинални и впечатляващи маски. Сътворените от детските ръце маски, ще се представят в изложба в експозицията на музея.

От 27 февруари до 1 март (включително), от 9 до 16 часа ще отвори врати работилница за изработване на мартеници. Всички желаещи да се включат в нея трябва да носят бяла и червена прежда. Под ръководството и напътствията на музейните специалисти, учениците ще  научат за символиката на празника, за изработването на магическия амулет за предпазване от болести и ще имат възможност да сътворят своята традиционна мартеница, която да закичат на Първи март.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...