Акценти
Начало / Култура / Сергей Комитски стопли зимната вечер с литературно шоу за приятели

Сергей Комитски стопли зимната вечер с литературно шоу за приятели

Десетки приятели и почитатели изпълниха залата на Арт център Плевен снощи, за да участват в литературното шоу, което Сергей Комитски беше приготвил за тях. „Благодаря ви, че превзехте зимата и дойдохте за тази среща”, обърна се към дошлите Сергей Комитски.

Поводът за срещата – осмото издание  на литературното представление „Комитски и приятели”. Родният град на автора е вторият, в който той избра да представи своята осма книга „Трима в невъзможния рай”. „Преди три години, когато излезе седмата ми книга, казах, че се чувствам като човек, на когото не му липсват първите седем години. Сега съм още по-щастлив, чувствам се вече във втори клас”, с шега започна представянето на книгата Комитски.

В творческо-театралната завера, както той определя литературните срещи, през годините са участвали актьорите Стоян Алексиев, Марияна Аламанчева, Мария Статулова, Иван Балсамаджиев, Теодосий Спасов. Новопокръстените в тази завера вече са плевенските актьори Ива Николова и Георги Енчев, и двамата истински приятели, артистите по душа – Албена Банзарова и Светла Тончева.

Те четоха откъси от книгата и пяха.

„За мен празникът се състоя, защото съм сред приятели, чувствам се у дома си. Тук ми е душата”, призна в края на вечерта Сергей Комитски.  Той обеща някои от участниците в снощния литературен театър да участват в неговата пиеса, която се надява в скоро време да постави на плевенска сцена.

За тези, които ще прочетат „Трима в невъзможния рай”, една любопитна подробност – новелата „Задна клапа” е посветена на Плевен и на огромната авантюра през 1978 г. когато в Плевен и околностите Комитски снима дипломния си филм „Грях”. „Снимайки в родния си край се срещнах с много актьори от плевенския театър, на които безкрайно благодаря – Саша Филипова, Никола Добрев, Илко Иларионов, Косьо Станев, Красимира Игнатова.И едно малко момиченце – Жаклин Рафаелова, която сега е пиар на театъра”, спомни си режисьорът.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...