Акценти
Начало / Любопитно / По какво Плевен се нарежда на трето място в Европа

По какво Плевен се нарежда на трето място в Европа

пешеходна зона Плевен (4)

Централната пешеходна улица в Плевен е дълга 1 450 м и това я нарежда на трето място по дължина в Европа. Наскоро друг български град – Пловдив, грабна първенството в тази категория с 1 750 метра улица, забранена за автомобили. Така градът под тепетата остави зад гърба си доскорошния първенец – столицата на Дания – Копенхаген, където участъкът за пешеходци е с дължина 1 500 метра. Но, като се има предвид, че той обхваща 4 улици за шопинг и разходки, Плевен спокойно може да претендира за второто място.

пешеходна зона Плевен (2)

Пешеходната зона в нашия град започва от ул. „Асен Халачев”, откъдето е начато на Старата главна и свършва до сградата на ДКЦ ІІ.

пешеходна зона Плевен (3)

И ако се измерва не по дължина, а по площ, Плевен може да претендира и за първенство. Тъй като към централната пешеходна зона влизат и площадите  „Възраждане”, „Свободата” и „Стефан Стамболов”. Но в случая не е нужно да бъдем максималисти. Третото място също ни стига. Сега очакваме с нетърпение приключването на големия ремонт.

пешеходна зона Плевен

По проект това трябва да стане след малко повече от два месеца – в средата на ноември. Тогава плевенчани и гостите на града отново ще могат да се насладят на приятна разходка под дърветата, необезпокоявани от автомобили. Освен сегашните стотина дървета трябва да бъдат засадени и още 115 нови, сред които  японски клен, шистилии, явор, чинар, албиции. Общо зелените площи в тази част от пешеходната зона ще станат близо 7 000 кв. м.

пешеходна зона Плевен (5)

пешеходна зона Плевен

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...

5 коментари

  1. Страхотна статия, браво.

  2. Виждат се кемтрейлс или по точно поръсване с отрова от самолетите ха

  3. не е финала на дкц 2, а на Историческия музей,като се включи и градската градина;)така,че моля моля,само,че не останаха хора в града да минават по въпросната пешеходна зона;)

  4. Стефка Дихонова

    Хиляди пъти съм минавапа по тези улици,но трябваше да ги видя на снимка,за да оценя красотата на своя град.Благодаря!