Акценти
Начало / Култура / Аня Михова: Трябва да направим плевенската библиотека най-съвременната в страната

Аня Михова: Трябва да направим плевенската библиотека най-съвременната в страната

Наградата „Златен век” – печат на Симеон Велики и грамота получи директорът на Регионална библиотека „Христо Смирненски” Плевен Аня Михова. Тя й беше връчена на официална церемония лично от министъра на културата Владимир Пенев по случай 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. С отличия, плакети и грамоти бяха отличени близо 50 артисти от различни изкуства и дейци на културата от цялата страна. „Надявам се наистина да приемете тези отличия като израз на уважение от страна на Министерство на културата към труда, който сте положили!”, отбеляза в приветствието си министър Пенев.

Днес Аня Михова показа наградата и грамотата, които обаче за нея и екипа на библиотеката, са не само признание за приноса и свършеното, но и стимул. „Първата награда, на която най-много се зарадвах, беше наградата „Христо Данов” за най-добра библиотека, която получихме преди 2 години. Тази е последваща награда за моя принос, но мисля, че още трябва да работим. Предизвикателството е голямо – трябва да направим плевенската Регионална библиотека най-съвременната модерна обществена библиотека в България”, сподели Аня Михова. Заедно с нейния заместник Оксана Цветанова и целият екип работят именно в това направление, затова и библиотеката набира скорост и популярност и се стреми към още по-големи успехи.

„Радваме се, че обърнаха внимание на библиотеките. Всъщност, ние все сме неглижирани, все сме като доведеното дете в културата, въпреки че сме най-старите по произход институции. На нашия труд все се гледаше с леко пренебрежение. Сега се радваме, че оценяват ползата наред със сценичните изкуства. При нас ползата се инвестира – в хората, които се образоват и информират, и наградата идва по-късно. Това ни прави да изглеждаме малко по-встрани от културните успехи, които постигат другите изкуства. Затова се радваме,че Министерство на културата ни оценява наред с другите и ни отличи”, каза още Аня Михова. В подкрепа на думите й е и фактът, че тази година бяха отличени още две библиотеки – в Стара Загора и в Русе.

Според директора на РБ „Христо Смирненски” библиотеките отдавна не са местата, на които човек може само да отиде и да вземе или върне книга, те отдавна са се насочили към развиване и на много по-разнообразни дейности. Така например в плевенската библиотека вече се изготвя и лятната програма, в която ще предложат отново интересни и полезни занимания за най-малките. Готвят се да помогнат и на кандидат-студентите, на завършващите, тъй като много голям дял от читателите са учещите.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...