Акценти
Начало / Образование / Една анулирана работа и 147 неявили се на изпит днес

Една анулирана работа и 147 неявили се на изпит днес

2 327 зрелостници се явиха днес на задължителна матура по български език и литература в областта. Броят на неявилите се е 68. Изпитът за дванадесетокласниците в Плевенска област започна в 8.38 ч и приключи в 12.32 часа, научихме от Даниела бачовска , председател на Регионалната комисия за организиране и провеждане на държавните зрелостни изпити.  В всички 33 бази, в които се проведе матура днес при много строги мерки за предотвратяване на преписване, включително камери в стаите, е хванат един преписвач. Работата му е анулирана, съобщи Бачовска.

Изпитът за зрелостниците съдържа тестови модул и писане на интерпретативно съчинение или есе. Тази година изтеглената тема беше „Изгубената родина”  по стихотворението „Заточеници” на Яворов.

По думите на повечето зрелостници изпитът е бил сравнително лесен, включително и формулировката на темата по стихотворението на Яворов. Цвети от Техникума по строителство в Плевен също смята, че предишни години матурата по български език е съдържала по-трудни въпроси. Сега всичко беше много ясно формулирано и много бързо отговорих на всички въпроси от теста, каза тя веднага след като излезе от изпита. Момичето е доволно и от темата, върху която е трябвало да пишат и смята, че много от учениците ще се справят. На същото мнение е и Ивон. Двете момичета са категорични, че подготовката им в училище е достатъчна, за да се справят без проблем с матурата по български език. На кафе те обсъдиха с преподавателката си как са се представили на изпита.

Според Ивелина Икономова, преподавател по български език и литература в Професионалната гимназия по строителство и архитектура часовете по български език в професионалните  гимназии не са достатъчни, за да се покрие целият материал. Но когато децата са амбициозни, този проблем е лесно преодолим и мисля, че резултатите от матурата ще то покажат, каза Икономова. Преподавателката определи темата като благодатна за писане. Формулировката е лесна и децата трябва да привлекат тези знания, които имат за образа на Родината от Ботев, Вазов до Яворов и биха могли да напишат едно чудесно интерпретативно съчинение или есе, е нейното мнение.

Днес на изпит за национално външно оценяване по български език и литература се явиха и 2 158 седмокласници в областта. 57% от тях или 1 221 се явиха и на втория модул от изпита, в който трябваше да направят преразказ на разказа „Акулата” на Лев Толстой.

Изпитът на седмокласниците започна в 10 часа в 77 училища в областта и приключи в 13.30 ч, научихме от Снежана Георгиева, председател на областната комисия по прием на учениците след 7 клас. Изпитът е преминал без инциденти, като от предварително заявилите участие днес на изпит не са се явили 79 ученици, уточни Георгиева.

Следващият изпит за седмокласниците е по математика на 23 май.

На същата дата зрелостниците ще се явят на втората задължителна матура, която е по предмет по избор. Заявление за явяване на тази матура в областта са подали  2 596 зрелостници, като най-голям е броят на тези, които ще се явят на матура по география – 1 189.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...

Един коментар

  1. ne moga da razbera kvo se filmirat tiq seki znae che vsichki si kupuvat maturite 🙂