Акценти
Начало / Култура / Ученичка от СОУ „Иван Вазов“ сред призьорите от Пролетните математически състезания

Ученичка от СОУ „Иван Вазов“ сред призьорите от Пролетните математически състезания

11 призови места от общо 21 спечелиха млади математици от Софийска математическа гимназия и СОУ „Хан Крум” – София в проключилите днес Пролетни математически състезания, които се проведоха от 30 март до 1 април в Плевен. Тази сутрин в зала „Катя Попова” бяха връчени грамотите на учениците, класирали се на призовите места в математическия турнир за ученици от 4 до 8 клас. Единственият отличен участник от Плевен е Виктория Стоянова Спасова от 4 клас на СОУ „Иван Вазов”.

На церемонията присъства кметът проф. Димитър Стойков, който връчи отличията на победителите при най-големите – осмокласниците.

Жури с председател проф. Сава Гроздев и членове – доц. Чавдар Лозанов, доц. Симеон Замковой, доц. Христо Ганчев, доц. Ивайло Кортезов и д-р Веселин Ненков оценява работите на участниците. В групата на четвъртокласниците и петокласниците бяха връчени само първи награди, при по-големите –6-ти, 7-ми и 8-ми клас, имаше класиране от първо до трето място.

Тези състезания са най-масовите и обичайно има голямо присъствие от цялата страна, каза Диана Данова, председател на плевенската секция на Съюза на математиците, който е съорганизатор на състезанието заедно с Министерството на образованието и Регионалния инспекторат по образованието. Тази година участниците бяха 684. Всички те са показали високо ниво на подготовка по математика за съответната възраст. Или както се изрази Диана Данова, според новата образователна система „Знам, умея, мога”, участниците в това състезание вече са на ниво мога.

Пролетното математическо състезание е част от подбора за разширения национален отбор за Международната младежка балканиада по математика за ученици до 15 години, която ще се проведе през месец юни.

.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...