Акценти
Начало / Икономика / Вдигат цените на парното, природния газ и водата от днес

Вдигат цените на парното, природния газ и водата от днес

Топлата вода, парното и природният газ за потребителите поскъпват от днес. Въпреки обявеното, че “Булгаргаз” ще купува с 11 на сто по-евтино синьо гориво от “Газпром”, българското дружество ще продава на по-високи цени на крайните си потребители спрямо предходното тримесечие. Цените на природния газ, а оттам и на топлофикационните услуги като топла вода и парно, се определят на всеки три месеца от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

С решение от 23 март енергийният регулатор обяви новите цени на топлата вода и парното от 1 април – за всеки град те са различни, но навсякъде са нагоре. В Плевен еднокомпонентната  цена на топлинна енергия с топлоносител гореща вода от  71,58 лв./МВтч от днес се покачва на 74.74 лв./МВтч без ДДС.

В Шумен ще плащат рекордните 121,02 лева за мегаватчас топлинна енергия с енергоносител гореща вода без ДДС. В Казанлък и Пловдив новите цени също ще надхвърлят 100 лева, във Велико Търново – близо 98 лв.,мегаватчас топлинна енергия с енергоносител гореща вода ще е близо 76 лв. без ДДС в Бургас.
Причината за скока е увеличението на цената на синьото гориво, което “Булгаргаз” ще продава на топлофикационните дружества с близо 13% по-скъпо.

От днес се вдига и цената на кубик студена вода в Плевен. От ВиК в града обявиха, че за битовите потребители повишението е от 1.90 лв. на 2.02 лв. за кубичен метър с ДДС.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...

Един коментар

  1. Благодарение на неуморните грижи на партията- майка Гроб, хората постепенно умират бедни, гладни и безработни.