Акценти
Начало / Култура / Свет Стоянов провежда в Плевен майсторски клас за перкусионисти от четири държави

Свет Стоянов провежда в Плевен майсторски клас за перкусионисти от четири държави

Свет Стоянов майсторски клас плевен

Перкусионистът със световна кариера Свет Стоянов откри днес майсторски клас по маримба в Националното училище по изкуствата „Панайот Панайот”. Проявата е в рамките на Третия международен фестивал за маримба и ударни инструменти. В обучението участват около 20 музиканти от България, Франция, Турция и Тайван. Обучението ще продължи и утре, а вечерта от 19,30 в зала „Божко Шойков” Стоянов ще изнесе концерт.

„Много съм щастлив да се върна отново в един от моите домове. Тук се възраждат всичките ми спомени от това как сме свирили с приятели, с които сме учили заедно”, сподели за infopleven Свет Стоянов. „Оценявам много високо този форум, защото като българин знам колко препятствия може да има при организацията му, тъй като е свързан с осигуряването на доста финансови средства. Много се радвам, че организаторите са активни и продължават това събитие и че търсят начини да го развият”, добави той.

фестивал маримба - майсторски клас

Свет Стоянов сподели, че винаги е щастлив да може да отдели от времето и енергията си, за да подпомогне плевенското семейство на перкусионистите, както и всички музиканти, които идват от страната и чужбина, за да присъстват на майсторския му клас. „В такъв момент човек трябва да даде цялата си енергия, защото тя е тази, която обединява хората, когато работят заедно. Аз не съм от хората, които си пазят някакви специални трикове за себе си. Казвам всичко, което смятам, че трябва да бъде казано, за да помогна на ученика или на музиканта в това, което правят. Знам, че ми предстоят два прекрасни дни, изпълнени с хубава музика, с хубава енергия, с изкуство”, заяви още той.

майсторски клас свет стоянов

Стоянов добави, че ударните инструменти на пръв поглед са различни, но всъщност те са обединени в едно голямо семейство и маримбата е част от него.

Светослав Стоянов започва да учи в русенското Музикално училище, а след това продължава обучението си в плевенското училище по изкуствата в класа на Симеон Серафимов.

Той е от щастливците, които имат възможност да се докоснат и до изкуството на проф. Добри Палиев, при когото ходи на уроци всяка седмица. Съвместната им работа започва, когато Стоянов е в 7-ми клас и продължава до самата кончина на преподавателя.

Светослав Стоянов живее в САЩ. Работи в университета в Маями като ръководител на перкусионните департаменти в училището по музика, което е в рамките на университета. Пътува из цялата страна и реализира най-различни проекти – соло, камерни, концертни. По време на гастролите си работи с хиляди студенти. „Щастлив съм да мога да работя с толкова много хора и да видя колко много страст има в тях за това изкуство, с което се занимаваме”, сподели той.

Свет Стоянов НУИ П.Пипков -Плевен

Лятото ще прекара в Европа, като само през предстоящите 2 седмици ще свири в 5 държави. Съвсем наскоро ще излезе негов диск с камерна музика, като част от творбите са написани специално за него. „Старая се да постигна неща, които водят до глобална промяна, а не просто неща, които са правени  преди. Кариерата ми в момента е насочена към тези специфични насоки, в които искам да видя резонанса, резултата и как той би повлиял на изкуството, което правя”, коментира още той.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...