Начало / Образование / Проф. Славчо Томов: Нужна е промяна в концепцията за финансирането на висшите училища

Проф. Славчо Томов: Нужна е промяна в концепцията за финансирането на висшите училища

Славчо Томов

Входът във висшите училища да бъде по-свободен и по-разширен, като  се промени изцяло концепцията за финансиране на висшите училища и акцентът да бъде върху това, което излиза от училището, а не върху това, което влиза. Това коментира пред журналисти днес ректорът на Медицинския университет в Плевен след изтеглянето на въпросите за изпита по биология, на който се явиха кандидатите за специалност „Медицина” в университета.

Проф. Томов подчерта, че е време да бъде преосмислена досегашната система на кандидатстудентските изпити и да се даде по-голяма свобода при приема на студенти. Това трябва да залегне в стратегическия план на институциите, които отговарят за управлението на висшето образование в страната, отбеляза ректорът. Като неговото виждане е, че в преходния период между двете системи е добре да бъде избран някакъв хибрид между традиционната за нашите условия система на прием и по-авангардната, според него, система на развитите страни.

Не за първи път ректор на Медицинския университет в Плевен поставя като необходимост фунията за прием на студенти да бъде обърната с широката си част към входа и да бъде доста тясна в изходната част.

Още повече, че в следващите няколко години  висшите училища ще са потърпевши от неблагоприятната тенденция, свързана с ниска раждаемост през периода 95-97 г., посочи проф. Томов. Той отбеляза, че тази тенденция на спад  вече се забелязва в национален мащаб и тази година при обявени близо 60 000 места във всички висши училища в страната,  зрелостниците са около 50 000.

Към Медицинския университет в Плевен има стабилен интерес, като държим да го поддържаме чрез различни иновативни форми за популяризирането му, подчерта ректорът на висшето училище.  Като такива форми той посочи въвеждането на предварителните изпитни сесии, прием на документи по електронен път, като 30% от кандидат-студентите са избрали именно този начин за подаване на документи.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...