Акценти
Начало / Крими / Психарят убиец: Обезвредих терорист

Психарят убиец: Обезвредих терорист

IMG_6893 пресконференция убийство

Обезвредих терорист, взех бомбата му и го обезвредих – това е обяснил пред полицаи задържаният 43-годишен Виктор Стоев, който на 22 януари тази година около 23 часа нападна и наръга с нож смъртоносно нищо неподозиращ  мъж в центъра на Плевен. Подробности около този случай, който потресе плевенчани бяха изнесени днес на пресконференция в ОД на МВР – Плевен.

Окръжният прокурор Иво Радев обясни, че срещу задържаният има подавани жалби за психически тормоз, а през 2013 г. по настояване на родителите му е бил настанен за принудително лечение в Карлуково. Но след изтичане на определен срок, комисия е взела решение , че може да се върне в дома си. Виктор е разведен, родителите му живеят в друг град и явно няма кой да контролира дали взема редовно медикаментите си. Мъжът е освидетелстван от ТЕЛК с параноидна шизофрения.

В момента задържаният е настанен принудително за 30 дни в психиатрична клиника в Ловеч, за да му бъде направена психиатрична експертиза, за да се установи може ли да носи наказателна отговорност, поясни Иво Радев.

По разкриването на убийството е работил екип от 10 човека, които за пет дни успяват да стигнат до извършителя. Според дадените от него показания той не е познавал жертвата, обясни наблюдаващият прокурор по случая Николай Пачевски. Загиналият мъж се е прибирал, след като бил при приятел, на когото помогнал при ремонта на бойлер. Затова в задния си джоб носил замерващо устройство, което нападателят взел за бомба. Вероятно между двамата не е имало диалог, убиецът е приближил зад гърба му и е нанесъл един единствен удар в гърба, в областта на сърцето и той се оказал фатален. Разследващите са намерили „бомбата”, захвърлена в близък двор, но все още се издирва ножът, с който е извършено нападението. Задържаният е дал описание къде го е хвърлил.

За бързото разкриване на случая много помогна видеонаблюдението, подчерта директорът на ОДМВР- Плевен – Венцислав Катинов. Това е убийство без мотив, което е изключително трудно за разкриване, подчерта и окръжният прокурор. Важно се е оказало и съдействието на хората, живеещи в квартала, които разпознали убиеца и насочили разследващите към него. Оказало се, че извършителят живее в близост до мястото на убийството.

Обществото може да се успокои, много е важно, че извършителят е задържан бързо, тъй като при подобни заболявания първото убийство може да отключи неконтролируема агресия, отбеляза Катинов.

Ако бъде доказано, че Виктор Стоев е невменяем и не може да отговаря за действията си, той ще бъде освободен от наказателна отговорност и ще бъде настанен за принудително лечение. Въпросът е какво ще се случи, след като това лечение даде резултат и комисия отново реши, че този човек може да излезе от психиатричното заведение, постави важен проблем  прокурор Иво Радев.

Прочетете също:

Прокуратурата в Плевен започна разследване за открити 9 млн. къса незаконни цигари на ГКПП Никопол

Под ръководството на Районна прокуратура-Плевен се провежда разследване по досъдебно производство за открито голямо количество ...