Акценти
Начало / Любопитно / Плевен се включва във флашмоб маратона срещу обездвижването и затлъстяването

Плевен се включва във флашмоб маратона срещу обездвижването и затлъстяването

флашмоб

Плевен и още осем града в страната тази събота от 17 часа ще са част от 150 флашмоба в цяла Европа срещу обездвижването и затлъстяването. цяла Европа. В България организацията върви много активно и всеки град е подготвил нещо уникално, специфично и изненадващо, казват организаторите.

​Флашмобовете в цяла Европа и в България включват елементарни стъпки на една и съща музика. Поканени са да се включат всички желаещи – за ориентир се разпространява клип в youtube https://www.youtube.com/watch?v=-l-7SNfSG-Q. Всеки може да се включи и без да се е подготвял предварително – от малки деца до възрастни хора.

​Идеята на планираните флашмобове е да представят по интересен начин идеята, че всяко движение е полезно, че можем да направим нещо за себе си и за обездвиженото си тяло. И най-малкото усилие като лек танц, изкачване на стълби или просто ходене пеша водят до чудеса, свързани със здравето, психическата кондиция и красотата.

​Флашмобовете предхождат и промотират седмицата на движението MOVE Week, която ще стартира девет дни по-късно –от 29.09. до 5.10. До този момент в българската MOVE Week са заявили участие 34 града, с над 250 регистрирани събития и 108 организатори на събития. В 14 общини са планирани общински събития. Седмицата е подкрепена официално от Министерството на образованието и науката, Министерството на младежта и спорта, Асоциацията на Общините в България, Национален младежки форум, Национално представителство на студентските съвети в България, Национална спортна академия.
В Плевен флашмобът ще бъде пред Центъра за работа с деца

​Статистиката на Евробарометър 2014 показва, че страната ни е на 6-то място в ЕС по затлъстяване при децата на възраст от 11 до 17 години и на първо място в категорията най-обездвижена нация със 78% неактивни българи.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...