Акценти
Начало / Здравеопазване / Плевенският екип по обща хирургия извърши първата си самостоятелна операция с робот Да Винчи

Плевенският екип по обща хирургия извърши първата си самостоятелна операция с робот Да Винчи

робот операция

Вчера екипът на проф. Ташко Делийски е извършил първата си самостоятелна операция с новата роботизирана система Да Винчи. Оперираният е 72-годишен пациент, на който е отстранен тумор на дебелото черво. Това съобщи пред журналисти днес проф. Делийски. Той обясни, че оперирането с роботизираната система е позволило да се навлезе дълбоко в таза на пациента и да се извърши една сложна интервенция с  минимални травматични последствия за него. Другата много важна страна на този вид операции е, че може да се наблюдава под лупа и опериращият хирург да работи с максимална прецизност.

Роботизираните системи са създадени да направят тези трудни, тежки операции по-нежни за пациента, спестяват престоя му в реанимация и позволяват бързо да се възстанови, подчерта д-р Димитър Димитров, участник в екипа, извършил операцията.

Първата операция екипът на проф. Делийски извърши на 9 април с ментор проф. Томилеску от Румъния  и оперираният вече е изписан.

Важен елемент от роботизираната хирургия също е възможността да се оперира при „отворени врати”, тъй като операцията може да се наблюдава на монитор от колегите, изтъкна доц. Сергей Илиев, също от екипа, участвал в операцията.

Ректорът проф. Славчо Томов  определи вчерашния ден като исторически за българската хирургия, защото поставя началото на ново направление в коремната хирургия  и подчерта, че прави Медицинския университет водещ в иновациите сред висшите училища в страната.

Проф. Григор Горчев, ръководител на проекта, по който беше закупена втората роботизирана система за хирургични интервенции, поздрави екипа на проф. Делийски за добрата работа. За нас е много важно, че вече имаме добре подготвен екип за роботизирана обща хирургия, защото за американските ни партньори по проекта това е  условие, обясни проф. Горчев.

На пресконференцията беше подчертано още, че роботизираната хирургия е най-евтината хирургия. Проф. Томов цитира статистическо изследване, което доказва, че въпреки по-високите директни разходи, тази хирургия е с много по-ниски средните общи разходи. Това се дължи на краткия следоперативен  болничен престой, на кратка нетрудоспособност и бързо връщане на работа на пациента, обясни той. Надяваме се много скоро да ни стимулират да правим повече такива операции, каза още ректорът на Медицинския университет.

В момента усилено се работи за рефинансиране на роботизираната хирургия на рак на простатата, като се обсъжда да бъдат поети 80 операции годишно. Засега Здравната каса реимбурсира 100 роботизирани операции на раковоболни жени.

операция робот

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...