Акценти
Начало / Образование / Ученици от ПГ по хранително-вкусови технологии украсиха Великденско дръвче пред Областната администрация

Ученици от ПГ по хранително-вкусови технологии украсиха Великденско дръвче пред Областната администрация

Великденско дърво

Ученици от 9 и 12 клас на ПГ по хранително-вкусови технологии „Луи Пастьор” украсиха Великденско дръвче пред Областната администрация в Плевен. Авторите на инициативата членуват в клуб „Етнография”, който се ръководи от Аксения Нинова, учител по история и цивилизация и английски език в гимназията. Нинова е завършила етнография, която смята за свое призвание.

Великденското дърво не присъства в традицията на българите, но дървото и наредените по него великденски яйца са символ на възраждащата се природа през пролетта. Тази година католическият Великден съвпада с православния и решихме по този начин да обединим това разделение, да обединим традицията с модерните виждания, поясни Нинова. Тя добави, че такива дървета са украсяват по целия свят, а с настоящото те са си поставили за цел да внесат настроение в Плевен, да зарадват минувачите. Подобно дърво ще бъде украсено и в училището.

Аксения Нинова

Нинова се стреми да вдъхне у учениците любов към българските и световни традиции. Клубът се занимава с българската обредна система, с културите на различни народи и племена по света – последно е разглеждал Африка. Учениците са имали разнообразни активности през годината. Една от най-интересните от тях е изработването на огромна кукерска маска по автентичен български модел за празника на училището – 4 декември, чрез която са измолили плодородие и благополучие за гимназията.

великденско дърво

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...