Акценти
Начало / Култура / Нова експозиция откриха днес в Панорамата

Нова експозиция откриха днес в Панорамата

IMG_5342Панорама нова експозиция

В навечерието на Десети декември – Деня на Освобождението на Плевен, в Панорама „Плевенска епопея”  беше открита нова експозиция. Тя е резултат от работата на Дирекция „Военноисторически музеи – Плевен” по проекта „Уникални реликви от Българското възраждане и национално освобождение”.

IMG_5348 Милко Аспарухов

Новата експозиция е една малка, но съществена част от богатството в колекциите на музея, допринасящи за превръщането на Панорамата в голям духовен център на Плевен и България, каза приоткриването директорът на Военноисторическите музеи доц. Милко Аспарухов. Той подчерта, че в колекциите на Военноисторически музеи – Плевен се съхраняват над 120 хиляди движими културни ценности с национално значение, свързани с местата на паметта, Руско-турската война 1877-1878 г. и Плевенската епопея 1877 г., борбите за национално освобождение. Това са безценни уникати, които нямат аналог: униформи на различни родове войски и въоръжение на воюващите армии, артилерийско и пионерно имущество, хладно и огнестрелно оръжие, трофеи, лични вещи на участници в борбите за национално освобождение и Плевенската епопея 1877 г., реликви от бойното поле, църковни принадлежности, отбеляза Аспарухов.

В новата експозиция, която е разположена в заключителната част на диорамата е изложено въоръжение на воюващите армии и Българското опълчение, както и оръжие от периода на борбите за национално освобождение на българския народ. Сред експонатите са също църковни принадлежности, руски военни униформи, мундири от различни родове войски, реликви от бойното поле при Плевен – нагръдни икони и кръстчета.

IMG_5345 Панорама икони

„ Тези трогателни лични вещи – кръстчета и медальони, намерени на бойното поле при Плевен, винаги ще напомнят на бъдещите поколения за високата цена на войната, заплатена с човешки животи. Зад всеки от тези знаци на християнската вяра стои една човешка съдба, надежда и упование за божие покровителство по пътя на трудното, опасното, но и благословеното да отдадеш живота си за братя по вяра, за славянско единство. За съжаление, много малка част от тези реликви можем да свържем с конкретни имена.”, каза директорът на Панорамата.

Само две от представените икони е ясно, че са принадлежали на върналите се живи от похода в България казаци Осип Зеленски и Иван Зимасков. Пропътували с тях войната, реликвите постъпват в музея през 1984 г.

IMG_5344Панорама нова експозиция

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...