Акценти
Начало / Култура / Млади творци от страната и чужбина черпят вдъхновение в плевенски галерии

Млади творци от страната и чужбина черпят вдъхновение в плевенски галерии

пленер автори

Млади творци от страната и чужбина черпят вдъхновение в плевенски галерии. Те са участници в пленера, реализиран по проекта на фондация „Диря” „Плевен през различния поглед на млади артисти от България”. Авторите на живопис, скулптура, графика и графити се запознаха с огромното духовно културно богатство, приютено в Галерия-колекция „Дарение Светлин Русев” и Художествена галерия „Илия Бешков”. Повод за творчески дискусии се оказаха вечните духовни бисери, пред които просветеният наблюдател се прекланя.

Кирил Мескин

В колекцията, дарена на Плевен от именития ни съгражданин академик Светлин Русев, младите творци имаха възможност да се запознаят и с изявения скулптор проф. Кирил Мескин. Оказа се, че той е един от участниците в комисията, която одобри проекта за финансиране от Третия раздел на Културния календар на Община Плевен. Той се запозна с идеите на начинанието и пожела на авторите успех.

керем
Керем Изчаноглу

В творческата група участват и двама чуждестранни гости. Единият е Керем Изчаноглу, който е преподавател по живопис в Анкара, Турция, а другият е графити артистът Майк от Гърция.

Майк

Сред останалите млади автори са плевенчанката Цветелина Ангелова, която завършва Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив със специалност скулптура, живописците от различни краища на страната Таньо Павлов, Бельо Хаджиев, Деляна Димитрова, Елеонора Маринова, Иван Петров, Осман Юсеинов, Дарина Бойкина и Виктория Георгиева, графити артистите Васко Лалов, Димитър Механджийски и други.

Пленер

След като вчера авторите посетиха Кайлъка, днес отдават дължимото на културните институти. В късния следобед те ще се позиционират на интересни места по улиците на града и ще творят сред градската среда.

пленер

Утре сутринта започва изрисуването с графити на огромната стена до паркинга срещу Драматично-куклен театър „Иван Радоев”. В момента творците уточняват концепцията, която ще оживотворяват в продължение на два дни. Продължават и вечерните пленери и други културни случвания от програмата на пленера, които се реализират в Дом „Кафе“.

галерия "светлин русев"

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...