Акценти
Начало / Общество / Резервисти от армията положиха клетва в Плевен

Резервисти от армията положиха клетва в Плевен

резервисти

Тържествен ритуал по полагане на военна клетва и връчване на удостоверенията за завършена успешно „Начална военна подготовка” на резервисти се състоя днес. Завършилите курса са от доброволния резерв от трите вида Въоръжени сили – Сухопътните войски, Военновъздушни сили и Военноморски сили, информират от военното подразделение в Плевен. Командирът на формированието полковник Николай Бешев прие строя на военнослужещите от Единния център за начална подготовка и от доброволния резерв за нуждите на Българската армия.

„С клетвените слова „Заклех се” Вие изразявате готовността си да следвате завета на дедите ни от Аспаруховите конници, от хайдути и опълченци, от славните ни пълководци и хилядите воини, положили кости, за да я има България”, каза в словото си полковник Николай Бешев. В него той припомни, че свещеният обет на клетвата е древна и славна традиция. Тя води началото си от онази далечна и паметна година, когато конниците на Аспарух преминават Дунава и се заклеват тази земя да бъде завинаги българска. Няколко столетия по-късно, под знамената, борците за национално освобождение и обединение произнасят заветните клетвени слова. Съхранил в себе си духа, силата и мъжеството  на най-добрите свои воини, българският народ е отстоявал земята си, защото е разбрал, че защитавайки Родината, всъщност защитава себе си.

Приветствие към резервистите произнесе и началникът на Централното военно окръжие – София, полковник Стоян Стаматов. Резервистите от доброволния резерв, постигнали отлични резултати на изпитите, бяха наградени с грамоти от полковник Николай Бешев. На финала на тържествената церемония положилите военна изпяха химна на Република България под съпровода на Представителния духов оркестър на Сухопътните войски.

На тържествения ритуал присъстваха още полковник Валери Димитров – Директор на РС „Военна полиция”, подполковник Алексей Царков – началник на Военно окръжие – Плевен, командири на военни формирования от гарнизон Плевен, о. з. бригаден генерал Валентин Буров, представители на държавната и местната власт, както и близки на резервистите.

Ритуалът завърши с преминаване в тържествен марш на военнослужещите от Единния център за начална подготовка и Представителния духов оркестър на Сухопътните войски.

Прочетете също:

В Панорамата ще представят изложба за храм-паметника в град Шипка

Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ ще гостува в Плевен с изложба, посветена на 120-ата годишнина от освещаването ...