Акценти
Начало / Общество / Международна експедиция ще търси древни цивилизации в Източните Родопи

Международна експедиция ще търси древни цивилизации в Източните Родопи

татул

Международна експедиция ще търси следите на древни цивилизации в Източните Родопи, информират от фондация „Credo Bonum“, един от организаторите на събитието. Четирима учени са обединили усилията си, за да „разчетат“ знаците, оставени от тази древна цивилизация по праисторическите светилища на Белинташ, Татул и Харман Кая. Проф. Ана Радунчева от Археологическия институт към БАН, археоастрономът Робърт Бовал, геологът д-р Робърт Шок и астрофизикът от НАСА Томас Брофи са част от международнaта експедиция, която ще изследва следи от цивилизацията, населявала нашите земи преди траките, в района на източните Родопи.

Известно е, че в Родопите се намират каменни светилища и обсерватории, загадъчни като Стоунхендж във Великобритания и по-стари от египетските пирамиди. Преди 8000 години земите ни са обитавали хора с необикновени познания за Космоса и звездите. Изключителна цивилизация, която не е познавала оръжието и която в един миг просто изчезва без следа. През 2013 г. БНТ реализира документален филм с Робърт Бовал – автор на едни от най-големите бестселъри в областта на египтологията, особено тези за възрастта и значението на пирамидите в Гиза и тяхната връзка с космологията, вярванията и познанията на древните хора за Вселената. Неговите книги разтърсват научните среди и стават повод редица телевизии, сред които BBC, National Geographic, Discovery Channel, History Channel, CNN, RAI 1 и др., да заснемат научнопопулярни поредици, свързани с неговите открития.

По време на краткия си престой в България миналата година Робърт Бовал посети някои от нашите праисторическите обекти, които събудиха сериозен интерес у него. Той дори изказа предположение, че българските светилища може да са по-древни от египетските, което би могло да обърне цялостната представа за това откъде и в каква посока е тръгнало развитието на човешката цивилизация.

Научният екип очаква сензационни открития. БНТ ще заснеме съвместната работа на учените и ще покаже на зрителите за първи път мистериозната Каменна гора в Източните Родопи. Документалният филм с работно заглавие „По следите на древните“ също така се надява да фокусира и международен медиен интерес към българското древно наследство, което без съмнение заема ключова позиция в хилядолетния цивилизационен процес. Експедицията и заснемането на документалния филм се осъществяват с подкрепата на спомоществователи.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...