Акценти
Начало / Култура / Творби на Сидония Атанасова представя в Стара Загора Художествена галерия „Илия Бешков”

Творби на Сидония Атанасова представя в Стара Загора Художествена галерия „Илия Бешков”

сидония атанасова

Творби на Сидония Атанасова (1909-1994) представя в Стара Загора Художествена галерия „Илия Бешков” – Плевен. Колекцията включва 56 гравюри на дърво и обхваща всички периоди, жанрове и теми, с които се характеризира творчеството на авторката. Експозицията може да бъде видяна в залите на Художествената галерия в града до 16 август, информират организаторите.
Сидония Атанасова e родена през 1909 г. във Враца. Шест години по-късно семейството на генерал Атанасов се установява в Плевен. През 1936 г. тя завършва Художествената академия, където учи декоративни изкуства при проф. Н.Кожухаров и графика при проф. В.Захариев. Между 1939 и 1946 г. е учител по рисуване в Пазарджик, Разград, Ловеч, Плевен. Член е на Дружеството на независимите художници. Тя е сред основателите на гилдията на плевенските художници.

ХГ Стара Загора

Графичното й творчество е свързано преди всичко с гравюрата на дърво и с това тя се утвърждава сред най-значимите майстори на тази графична техника. Работи в областта на пейзажа и фигуралната композиция, а тематичните й пристрастия са свързани с атмосферата на възрожденските градчета, с бита и историята на народа. Голяма част от композициите й са посветени на съвременен Плевен. Изкуството й играе важна роля в утвърждаване на съвременната българска графика.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...