Акценти
Начало / Култура / Изложба на уникални икони беше открита днес в Панорамата

Изложба на уникални икони беше открита днес в Панорамата

икони

Изложба„Скъпоценна украса на икони” беше  открита днес в Панорама „Плевенска епопея 1877 г” . Експозицията представя  представя повече от 180 произведения на иконописното и приложно изкуство от ХVІ – началото на ХХ век от фондовете на Държавния Владимиро-Суздалски музей-резерват.

изложба икони панорама

За откриването на уникалната изложба в Плевен бе Светлана Евгениевна Мелникова, генерален директор на Държавния Владимиро-Суздалски музей-резерват, която много затрогващо представи изложбата. Светлана Мелникова подчерта, че иконите, които са подредени в Панорамата, съхраняват вековната любов на руските хора към Бог и към Богородица. Затова тук, при вас е дошла огромната любов и духовна сила на руския народ. Тя благодари на всички, които са съдействали тази изложба да се случи и изтъкна, че експонатите са изключително ценни и дори във  Владимиро-Суздалски музей рядко се излага цялата, тъй като голяма част от експонатите се съхраняват във фонда на музея. „Надявам се повече плевенчани, а и жители на други градове, да дойдат да видят това съкровище”, каза Мелникова.

Тази изложба ще остане в историята на Военноисторическите музеи в Плевен без съмнение като върхово постижение, която нарежда институцията сред престижните европейски музей, подчерта директорът на „Военноисторическите музеи” доц. Милко Аспарухов в приветствието си по повод значимото събитие.

С приветствие и благодарност към организаторите на изложбата – Министерството на културата на Руската федерация и Министерството на културата в България  се обърна и кметът проф. Димитър Стойков. Той подари на Светлана Мелникова почетен плакет на Община Плевен за изключителното съдействие тази прекрасна изложба да дойде в Плевен. От своя страна г-жа Мелникова връчи на кмета книга-албум, на кориците на която е свещена икона на Богородица, която се пази във фонда на музея.

Изложбата беше открита с водосвет и ще остане в Плевен до 19 октомври.

икони

В руското църковно изкуство иконите със скъпоценна украса са ярко и самобитно явление. Тези произведения се бродират върху кадифе и коприна с перли и златни нишки и богато се украсяват с искрящи камъни и стъкла и позлатени фигурни закопчалки. През ХVІІІ – ХІХ век характерът на иконната украса постепенно се променя: металният или шитият обков става цял, напълно закриващ изображението. Иконите се поставят в остъклен кивот с резбована позлатена рамка. Наред със скъпите материали за изготвяне на детайлите от украсата все по-често се използват нескъпоценни метали и фолио, седеф и цветни стъкла, кръгли и дълги стъклени мъниста.

Представените в изложбата произведения от колекциите на Държавния Владимиро-Суздалски музей-резерват показват красотата и историческото многообразие на скъпоценната украса на руските икони.

изложба икони панорама (3)IMG_1691

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...