Акценти
Начало / Култура / Без плевенско участие ще протече Националният пленер по живопис за художници с увреждания „Синя зона“

Без плевенско участие ще протече Националният пленер по живопис за художници с увреждания „Синя зона“

Община Ловеч

От 13 до 17 септември в Ловеч ще се проведе десетият Национален пленер по живопис за художници с физически увреждания „Синя зона“, информират от Общината. Форумът е единствен по рода си в страната и ще  протече без плевенско участие. Проявата се организира от сдружение „Синя зона” в партньорство с читалище „Наука-1870 г.” и с финансовата подкрепа на Община Ловеч.

В Пленера ще се включат девет художници – Аделина Алексиева (Пловдив), Надя Белева (София), Петкан Наков (Ловеч), Паула Стоева (София), Никола Русев (с. Терзийско), Тихомир Витков (Ловеч), Миню Бонев (Габрово), Жоржета Николова (Велико Търново) и Васко Василев (София). Авторите със средствата на живописта и в резултат на впечатленията и емоциите, породили се в тях от пребиваването им в Ловеч, ще създадат по две живописни творби с мотиви от града. Те ще бъдат показани на 17 септември от 17.30 ч. в камерната зала на Ловчанското читалище, когато ще бъде открита изложбата от Десетия юбилеен пленер.

Десет от създадените творби остават собственост на Община Ловеч. По време на изложбата ще бъде излъчен филм, разказващ за всички художници, участвали в проведените досега пленери.     В сдружение „Синя зона” членуват художници с образование, утвърдено име и творчески постижения и които по силата на обстоятелствата в различни моменти от живота си са минали в графата „хора в неравностойно положение” и имат различен процент инвалидност.

Пленерът, организиран от сдружението, е насочен към всички ценители на красивото и изобразителното изкуство, дава възможност на гражданите да се запознае с хората в неравностойно положение, притежаващи огромен талант.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...