Акценти
Начало / Култура / Елена Сиракова: Голям проблем на артистите в България е, че не умеят да мислят мащабно

Елена Сиракова: Голям проблем на артистите в България е, че не умеят да мислят мащабно

Елена Сиракова Лазар Бенов

Елена Сиракова – вокал и Лазар Бенов – перкусии  изнесоха един стилен миниконцерт при откриването на изложба в Арт център Плевен преди няколко дни. Елена Сиракова учи поп и джаз пеене в класа на Етиен Леви в НБУ  и двамата млади изпълнители са се ориентирали именно към този тип клубна музика. Според Елена положението с този стил е много особено в нашата страна. Разказа, че през лятото са имали удоволствието с Лазар Бенов да свирят цял месец в един клуб край морето в Лозенец и хората изключително много се забавлявали. Според нея  е мит, че няма  интерес и  публика за тази музика и това мнение се налага от определени звукозаписни компании. Но със сигурност има много хора, които я ценят и жадуват за нещо подобно. Дооказателство са и музикалните събития,които се случват в клубовете, категорична е чаровната изпълнителка, която стана известна на по-широката публика с участието си в Х-фактор.

Как  помогна Х-фактор за развитието ти?

Участието ми в този формат беше експеримент. Дори  се шегувах, че искам да стигна само до определен етап, за да не стигна до обвързващите договори, които не мисля че са в моята посока. Хубавото на такива музикални формати е, че дават ефирно време на изпълнителя. Аз имах на разположение само няколко секунди, но дори и те бяха достатъчни да бъда забелязана. Веднага ме потърсиха, създадох много контакти. Дори за самата мен беше голяма изненада. Тази реакция доста ме амбицира и ми даде самочувствие  и самоувереност.

За какво те амбицира?

Да преследвам целта си и да мисля мащабно. Голям проблем на артистите  в България е точно това, че не умеят да мислят мащабно. Защото се говори, че тук е  една провинция и не бива да гледаме и да се сравняваме със случващото се на Запад. Но единственият  начин да постигнеш нещо голямо, е да си поставяш високи цели и да ги надскачаш.

А твоята цел каква е?

Големи концерти, качествена музика, вдъхновяване на хората. И собствен албум, като средство за постигане на целта. Много се надявам да мога да изразя с музиката си тези неща, които аз смятам за важни и да мога да заразя хората с тях. Искам да им внуша колко важен е текстът на едно парче. В момента има недостиг на хубави текстове. Ситуацията е просто потресаваща. Наложеният модел на copy-paste е ужасен. А е толкова важно да откриеш собствения си глас…. Дълго мога да изброявам нещата, за които си мечтая.

Върху какво работиш в момента?

Захванали сме се с нещо доста мащабно заедно с Лазар. Събрали сме една голяма банда и напролет трябва да е готов първият ни проект. Той е трибют на Шаде. Вече имаме определена дата, имаме мястото, имаме и хората и вече действаме по организацията. Най-напред ще бъде в София, а после навсякъде в страната. Надявам се да дойдем и в Плевен

Елена Сиракова Лазар Бенов

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...