Акценти
Начало / Образование / Студентите с позиция „за“ намаляване на таксите във ВУЗ

Студентите с позиция „за“ намаляване на таксите във ВУЗ

Медицински университет - пореден випуск

Националното представителство на студентските съвети (НПСС) в Република България приветства законодателната инициатива на Народното събрание за намаляване на таксите за обучение в държавните висши училища. Тази своя позиция националното студентско представителство е изразило по време на Общото си събрание, което започна днес в Плевен.

Предложението е максималният размер на таксите, заплащани от студенти и докторанти, да се редуцира от досегашните „две трети“ на „30 на сто“ от диференцираните нормативи по професионални направления. Така нивата на студентските такси в редица специалности ще се върнат на нивата преди 2010 г. Законодателната промяна следва да влезе в сила, веднъж приета, от новата бюджетна година, предвижда внесеният в парламента законопроект.

Промяната е в изпълнение на няколко от основните искания на НПСС, припомнят от студентската организация. Те бяха направени след историческото обединение на студентската общност на над 35 висши училища зад единна декларация с конкретни позиции и искания, представена от НПСС на вниманието на органите на законодателната и изпълнителна власт.

В декларацията си НПСС настояваше  за съобразяване на размера на таксите за обучение с икономическата обстановка и реалните доходи на гражданите и отмяна на вече приетото по места увеличение след „анти-кризисните“ мерки от 2009 г. насам.

„Новината за възприетия призив за намаляване на студентските такси идва в момент, в който Министерството на образованието, съвместно с академичната и студентска общност, в т.ч. НПСС, работи по създаването на първата по рода си Стратегия за развитие на висшето образование – друга основна точка от исканията на студентите към властта, които националната студентска организация изготви още през м. февруари 2013 г. и през последните няколко месеца успешно върви по пътя на тяхната реализация”, се казва в позицията на НПСС, разпространена днес.

Другите належащи промени, за които НПСС ще продължи да работи, са незабавното повишаване на базовия норматив за издръжка на обучението на студенти и докторанти минимум до нивата от преди 2009 г. и промяна в диференцираните нормативи с цел корекция на съществуващите пропуски при определянето на коефициентите за финансиране.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...