Акценти
Начало / Икономика / Добри добиви от пшеницата и добра цена очакват от кооперация „Съгласие” в Крушовица

Добри добиви от пшеницата и добра цена очакват от кооперация „Съгласие” в Крушовица

Васил Петров

Въпреки не съвсем добрата година в кооперация „Съгласие” в Крушовица очакват добър добив от пшеницата. Това коментира председателят на кооперацията Васил Петров.

Очакванията му са да прибере около 500 кг. зърно от декар, колкото е бил добивът и миналата година.

Търговците на зърно все още се въздържат да обявят цена, но опитният земеделски производител очаква тя да е не по-ниска от 300 лв. за тон зърно.  Още повече, че качеството на пшеницата е добро. Производителите се надяват на по-висока цена на зърното и заради обилните валежи в Европа и заради кризата в Украйна.  „По-добрата цена ще ни позволи да имаме разширено въпроизводство, да купуваме нова техника, да подобрим технологията на производство и не на последно място да платим по-висока рента на нашите член-кооператори”, поясни Васил Петров. Кооперацията в момента има около 500 членове, като миналата година те са получили 45 лв. на декар, сега се предвижда да получат по 50 лв. на декар.

Надявам се търговците да не ни притиснат много, за да постигнем плановете си, коментира Васил Петров, за когото именно цената на зърното е проблем номер едно на тази жътвена кампания. Притеснения има разбира се и заради дъждовете през последните дни, които бавят влизането на комбайните в блоковете.

Кооперацията в Крушовица обработва 5 000 дка пшеница.  и още 5 000 дка слънчоглед.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...