Акценти
Начало / Култура / Днес се отдава почит на книгите и техните автори

Днес се отдава почит на книгите и техните автори

Световният ден на книгата и авторското право се отбелязва по решение на ЮНЕСКО от ноември 1995 г. в над 100 страни по света. С празнуването на този ден ЮНЕСКО се стреми да насърчава четенето, издателската дейност и защитата на интелектуалната собственост чрез авторското право.

23 април e символична дата за световната литература. Според Юлианския календар на 23 април 1564г. е роден, а през 1616 г. на същата дата умира Уилям Шекспир. Според Грегорианския календар смъртта на Мигел де Сервантес и Инка Гарсиласо де ла Вега също е на тази дата. Тя съвпада още и с рождението на двама от класиците на ХХ век – Владимир Набоков (1899 г. Морис Дрюон (1918 г.) и ,) . Това прави естествен избора на Генералната конференция на ЮНЕСКО в този ден целия свят да отдаде почит на книгите и авторите им, насърчавайки всички и по-специално младите хора, да открият удоволствието от четенето.

Идеята за този празник произхожда от Каталуня, където средновековната традиция повелявала на 23 април мъжете да подаряват роза на любимите си, а те в замяна да им подаряват книга. На този ден испанците отдават специална почит на автора на „Дон Кихот”.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...