Акценти
Начало / Култура / Георги Константинов: Плевен е мярката, с която сравнявам света

Георги Константинов: Плевен е мярката, с която сравнявам света

георги константинов

По повод 70-годишнината на поета Георги Константинов в Регионална библиотека „Христо Смирненски” беше представено  библиографско изследване на творчеството на поета и на литературата за него. Негови съставители са Вили Томова, Милена Арсова-Димова и Мария Дочева от Регионалната библиотека. Изданието „Георги Константинов: Био-библиографски указател” се издава с финансовото съдействие на Община Плевен. Изданието беше представено от доц.д-р Цветанка Панчева от Национална библиотека „Св.Св. Кирил и Методий” – София.

Тя го определи като най-новото зрънце в броеницата от изданията на плевенската библиотека, с които тя отдава дължимото уважение на своите знатни земляци. „Поетът Георги Констатинов не само е знатен земляк, той е и почетен гражданин на град Плевен, а в творческата му биография градът е важен знак”,  изтъкна доц. Панчева. Тя определи Георги Константинов като труден за библиографиране автор заради обемното му творчество, което, поради своята жанрова специфика, трябва непременно да се  разкрива аналитично и от много голям брой източници.

георги константинов

В био-библиографския указател е представено цялото жанрово разнообразие на автора, както рецензии и отзиви за негови книги. Съставителите са включили над 1600 библиографирани текстове от и за Георги Константинов. Показател за популярността на поета са издадените 66 негови книги, а произведенията му са преведени на 10 езика.

След подробното представяне на изданието от доц. Панчева, юбилярът се пошегува, че това е една от най-обемистите му книги и тя е съставена  от друг и с усмивка допълни, че ако е знаел цифрата на публикациите си, е щял да спре да пише още преди 10 години. Със следващите си думи Георги Константинов провокира спонтанните аплодисменти на многобройната публика в арт залата на Регионалната библиотека, казвайки  че всичко това е станало възможно поради една причина – защото е роден в Плевен. „Моята представа за света и образността, която се вижда в моите стихове и произаични страници – всичко това ми е дадено от моя роден град. Това е една мярка, която нося в себе си и където и да отида, аз винаги сравнявам света с тази мярка. И тя винаги има предимство”, сподели поетът.

Вечерта завърши с кратък поетичен рецитал, поднесен от самия автор.

георги константинов

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...