Акценти
Начало / Общество / В Крушовене „скочиха” срещу решение на кмета си

В Крушовене „скочиха” срещу решение на кмета си

Крушовене

Жителите на село Крушовене  събират подписка срещу решение на кмета  им Димитър Фурнигов в селото да бъдат настанени пет  ромски фамилии. В понеделник жители на селото са се събрали на импровизиран общоселски митинг, на който са заявили категоричното си несъгласие със самоволните действия  на кмета, информира Йовчо Желев, председател на ВМРО в Крушовене.

Хората в Крушовене са сложили подписите си под писмено възражение, което днес внесоха при областния управител Илиян Йончев. Копие ще бъде предадено и на кмета на Община Долна Митрополия Поля Цоновска. Във възражението, подкрепено с 341 подписа, се казва, че жителите на селото са силно обезпокоени от предприетите действия на кмета Димитър Фурнигов за заселването на пет ромски фамилии, които са от порядъка на 35 човека. „Ние имаме представа и опит какво значи съвместен живот с безработни, бездомни и необразовани роми. Настояваме тези хора, които нямат нищо общо с нашето село, да останат по  своите места и да не се преселват при нас”, е записано във възражението. Като подписалите го заявяват, че се страхуват от това съвместно съжителство, тъй като повечето жители са самотни стари хора.

Крушовене

Мотивът на кмета Фурнигов за настаняването на ромските фамилии е нуждата от деца, за да бъде запазено училището в Крушовене. Местните обаче са категорични, че децата могат да бъдат извозвани с автобус до училище, но не желаят семействата да се заселват в селото. Тези фамилии са изгонени от Галиче, сега живеят в Бреница, защо трябва да се разселват при нас, питат хората, подозирайки друга причина зад това действие.

Днес представители на Крушовене се срещнаха с областния управител Илиян Йончев, който е разговарял с кмета Фурнигов. На запитване от репортер на infopleven от пресцентъра на Областната администрация уточниха, че кметът на Крушовене е поискал среща с областния управител и той е заявил, че ще го приеме. Йончев  е изразил категоричното мнение, че в момента няма нужда от създаване на излишно напрежение, затова ще съдейства за разрешаване на възникналия конфликт. Той е подчертал, че по въпроса трябва да се вземе предвид и становището на кмета на община Долна Митрополия Поля Цоновска.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...

2 коментари

  1. Eleonora Iordanova

    BESSSSSS Romiiii daide malko informaciq kvo stana 6te se nanas at li tiq romi v selo ili ne

  2. Eleonora Iordanova

    toq kmet trebva napravo dago smenut ni6to nestava ot nego toi e kmet nail nego nqma dago okrudit I dago napadat da pomisli malko za starite hora koito jiveqt sami kvo 6te stane s the mnogo e glupav kmeta niiii samo tova moga da kaja I nai ve4e BES ROMI