Акценти
Начало / Култура / Северняшкият ансамбъл ще е домакин на Балкански фолклорен фестивал

Северняшкият ансамбъл ще е домакин на Балкански фолклорен фестивал

Северняшки ансамбъл

Северняшкият ансамбъл ще е домакин на Балкански фолклорен фестивал в близко бъдеще, информира на пресконференция ръководителят доц. Георги Хинов, който е и автор на идеята. Той вече е провел предварителни разговори с ръководството на Община Плевен, от където е получил подкрепа. Чакат ме да предложа финансов план за фестивала, информира доц. Хинов. По думите му целта на грандиозния форум сходните ритми и песни на нациите от Балканите да ги обединят. Няма нещо, което да обединява така хората, както народното хоро, подчерта доц. Хинов и добави, че ентусиазмът и енергията на този танц събират един до друг дори хора, които имат противоречия помежду си.

Ръководителят на Северняшкия ансамбъл заяви, че организацията на фестивала може да се реализира много бързо, щом има талантливи хора. Доц. Хинов се осланя и на огромния си опит, който е натрупал като участник в ръководството на ансамбъл „Пирин” и в журита на различни конкурси, като „Пирин пее”. Той изтъкна, че е създател на спектаклите на народната певица Николина Чакърдъкова, която готви поредна премиера.

Тези дни предстоят поредни разговори с ръководството на Община Плевен във връзка с организацията и подготовката на фестивала, информира още доц. Хинов.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...