Акценти
Начало / Култура / Северняшкият ансамбъл ще повтори спектакъла „От извора” заради огромния интерес

Северняшкият ансамбъл ще повтори спектакъла „От извора” заради огромния интерес

Doc_Hinov

Северняшкият ансамбъл ще повтори новия си спектакъл „От извора” заради огромния интерес, информира на пресконференция доц. Георги Христов, ръководител на ансамбъла. Датата е 20 декември, а началният час – 19. Събитието ще се състои на сцената на Драматично-куклен театър „Иван Радоев”. Входът е свободен.

Ако имаше пет свободни дати, бих взел и петте, защото интересът на публиката след премиерата на спектакъла е огромен, сподели доц. Хинов. Той информира, че 70% от ръководителите на професионални фолклорни ансамбли в страната са изпратили поздравителни адреси до плевенския ансамбъл, очаква се това да направят и останалите професионалисти от гилдията. Оценките за спектакъла варират от „новаторски”, „съвършен” до „трябва да се изучава в учебниците”. Дъщерята на академик Николай Кауфман – Мария, определя спектакъл като „грандиозен” и добавя, че само за няколко месеца Северняшкият ансамбъл е доведен до „възход”.

Всички поздравителни адреси ще бъдат качени на сайта на Северняшкия ансамбъл, който предстои да бъде обновен. Освен това ще бъдат събрани и в Почетна книга.

След като БНТ засне премиерния спектакъл и ще го излъчи два пъти в рамките на месец декември, плевенските творци са получили покана и от „Нова телевизия” да гостуват в предаването на Ани Цолова, информира доц. Хинов. Колегите заявиха, че сме вдигнали летвата много високо и се питат какво ще правят те. Една постигната цел за мен вече не е цел. Ще вдигнем още повече летвата за 55-тата годишнина на Северняшкия ансамбъл, която ще отбележим през 2014 година, информира доц. Хинов.

По повод на негативните коментари в публичното пространство за спектакъла „От извора” той заяви, че оценките на колегите му и на публиката говорят недвусмислено за успеха. Освен това добави, че няма да позволи да се сипят лоши думи върху колегите му, които освен негови подчинени, са и негови „приятели и съратници” в творческата дейност. „Ние правим изкуство за хората, не за специалиста. Народът каже ли „Браво!”, няма връщане назад”, изтъкна доц. Хинов. И добави, че за четири месеца под негово ръководство ансамбълът е реализирал приходи в Община Плевен на стойност 40 хил. лева, което по думите му не се е случвало за години.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...

Един коментар

  1. Tozi docent Xinov za6to ne sleze na zemqta? Tanciorite ot severnq6kia vinagi sa pravili neveroqtni koncerti-dori kogato tozi gospodin Samoxvalko ne e bil texen rakovoditel.Kolegite mu bili priqteli i saratnici-xa,xa.Ta toi sasipa nervite na tezi xora koito meseci nared se pitaxa kogo 6te izgonqt.I kato za kapak na vsi4kata mu naglost da slogim lagata ,4e za 4 meseca bil realiziral 40 xilqdi leva prixodi.Moge,ama ako e iznasql mineralna voda za Afrika.