Акценти
Начало / Спорт / Валентин Митев спечели първия турнир по шахмат за деца до 10 години „Малкият принц“

Валентин Митев спечели първия турнир по шахмат за деца до 10 години „Малкият принц“

Състезателят на СКШ „Плевен 21”  Валентин Митев постигна своя пореден успех,  печелейкиВалентин Митев първото място във възрастова група до 10 години в първото издание на шахматния туртир „Малкият принци4, който се проведе на 19 и 20 юли в Синята зала на Общинския младежки дом във Враца. Това съобщи треньорът на Валентин – мс Христинка Илиева.

Тридесет и двама млади шахматисти от страната бяха разделени в две възрастови групи- „Б“ до 10 години и „А“ до 12 години. Състезанието бе в 7 кръга при контрола за игра 50 минути плюс 10 секунди добавено време на ход.
Турнирът премина при отлична организация от страна на домакините от ШК „Враца“, със съдействието на местната Община и Българската федерация по шахмат.
Партиите от първите четири дъски на двата турнира се играха на електронни дъски и можеха да се наблюдават на живо.

За авторитета на турнира допринесе присъствието на европейския шампион за деца до 8 години и световен шампион за ученици фиде майсторът Цветан Стоянов.

СКШ „Плевен 21“ се представи с четирима свои състезатели. Освен златния медал на Валентин, със сребърен медал в групата до 10 години е Захари Иванов.
При най-малките състезатели Иван Червенков зае пето място, а до 12 години Стилиян Нановски се класира единадесети .

валентин митев турнир малкия принц
Едноличен победител в „А“ турнира стана Цветан Стоянов с 6 точки, изпреварвайки представителя на домакините Георги Игнатов, който зае второто място с 5 точки.
Според регламента на турнира за  купата „Малкият принц“ се игра блиц-мач от две партии между победителите в двете групи. Мачът между Цветан Стоянов и Валентин Митев премина изключително равностойно и завърши 1:1. Наложи се допълнителна партия по правилата на Армагедон- играещият с белите фигури разполага с 5 минути, а този с черните – с 4 минути, като при реми победител е играещият с черните. В тази последна партия от атрактивния мач Цветан Стоянов с белите успя да се възползва от неточен ход на Валентин в завършващата фаза в цайтнота и спечели партията, а с това и купата „Малкият принц“, обясни Христинка Илиева.

Прочетете също:

Състезатели на „Спартак Плевен ХХ” с Купа „Млади надежди” от едноименния шахматен турнир

Състезатели на шахматните клубове „Спартак Плевен XXI”, „Плевенски Гамбит“ и „Троян“ участваха в детски турнир ...