Акценти
Начало / Спорт / Бившият футболист на „Спартак” Пламен Николов подписа договор с „Ботев” (Пловдив)

Бившият футболист на „Спартак” Пламен Николов подписа договор с „Ботев” (Пловдив)

 Пламен Николов

Бившият футболист на „Спартак” (Плевен) Пламен Николов се е споразумял за договор за 1+1 години с пловдивския Ботев, съобщава „Меридиан мач“, цитиран от plevensport.eu. Защитникът е свободен агент, след като преди няколко седмици бе освободен от „Литекс”. Известна пречка при преговорите е било желанието на плевенчанина да включи в контракта си освобождаваща клауза за много малка сума. Според информации Николов е настоявал да бъде записано, че клубът няма да му прави спънки за трансфер в който и да е клуб, който се съгласи да плати за правата му 25 000 евро. Такава сума обаче най-вероятно няма да бъде фиксирана в договора, а трансферът се очаква да бъде финализиран съвсем скоро.

Кариерата на Пламен Николов като футболист започва от родния „Спартак”, където играе в юношеската формация от 1996 до 2000 г. След това пробва късмета си в ДЮШ на „Левски” (София) и след едноседмични проби е одобрен. При „сините“ остава до 2004 г., когато се връща в „Спартак” и се състезава в мъжкия отбор до 2006 г. През този си период Николов изиграва 54 мача като централен защитник в редиците на „синьо-белите“.

През 2006 г. след една контрола с „Литекс” (Ловеч) Люпко Петрович го харесва и младият защитник подписва четиригодишен договор с ловчалии. За отбора от Ловеч Пламен има изиграни 74 срещи, в които е отбелязал 4 попадения. В началото на 2012 година Николов заигра под наем в „Том” (Томск), а след това руснаците откупиха правата му. В руския отбор той записа 40 мача, помагайки му да се върне в елита. В края на 2013 година обаче Пламен изгуби титулярното си място и преди коледните празници се раздели с Том и се завърна в тима на „Литекс”.

Пламен Николов има в своята футболна биография и 10 мача за младежкия национален отбор и 5 участия в първия тим на България, в които не е отбелязал гол.

Прочетете също:

Състезатели на „Спартак Плевен ХХ” с Купа „Млади надежди” от едноименния шахматен турнир

Състезатели на шахматните клубове „Спартак Плевен XXI”, „Плевенски Гамбит“ и „Троян“ участваха в детски турнир ...