Акценти
Начало / Здравеопазване / Апитерапията в помощ на здравето

Апитерапията в помощ на здравето

Инж. Миряна Илиева е добре позната на хората, които се интересуват от пчелните продукти и техните възможности за поддържане на добро здраве и лечение на различни болежки. Плевенчанката дълги години се занимава със съчетаване на пчелните продукти и произвежда от тях кремове, спрейове, капки, всевъзможни смеси и известния пчелен еликсир, обединил мед, прашец, млечице и прополис. И понеже сама казва са себе си, че шило в торба не стои – непрекъснато й хрумват нови идеи, които тя реализира. Как помага апитерапията, как става факт един нов продукт и може ли грипът да ни “прескочи” разговаряме с инженер-химика Миряна Илиева.

– Има ли вече почва апитерапията в България?

– Светът върви в тази насока. Не само към апитерапия, а към нетрадиционните методи за лечение. И аз съм нагледен пример. Имам пробита язва, заради която от няколко дни пия прополисова тинктура. На третия ден процесът е овладян. Със сигурност ще отида на лекар, но не бих желала да ме включват на системи, алергична съм и нямам идея как ще реагирам на тях. Допускам, че и други хора разсъждават като мен. Истината е, че съвременните хора сме се пренаситили  на медикаменти, химия, замърсявания и какво ли не и на нищо не реагираме така, както се очаква. Затова смятам, че хората са узрели за този вариант. Когато започнах да набирам мнения на хора, които ползват например нашия пчелен еликсир, бях впечатлена от отзивите им. Изпращат ги на електронната ни поща. Но е факт, че човек обикновено се обръща към тези нетрадиционни методи, когато е вече в безизходица.

– Като перфектно помощно средство ли действат пчелните продукти или са лекарства?

– Трудно ми е да отговоря категорично. По моя преценка, не са лекарства, а помощни средства. Клетката на човека познава тези продукти, които са ползвани векове наред. Организмът познава храни, които усвоява директно, а други трябва да се усвоят с помощта на ензими. За пчелните продукти ензими не трябват, те повече хранят организма и то с жива храна. Тя отива и храни клетките директно, други храни отиват в стомаха и трябва да претърпят много дълъг процес на разграждане. А има и такива храни, които клетките не могат да приемат, те отиват в мастните депа и затова сме дебели, грозни и болни, на практика. Много малко са живите храни, които са останали в света и затова трябва да се борим за тях – такива са например билките, лимеца, пчелните продукти. Другата тенденция напоследък е да се ползва биозаредената вода, която ние също правим като я зареждаме в кошерите. Все повече хора са в безизходица и търсят да си набавят качествена храна.

– Как определяте опасността от алергии точно заради живата храна, има немалко хора, които проявяват алергични реакции към меда и пчелните продукти?

– Винаги предупреждаваме за тези реакции и даваме и написан текст. Но независимо от това, има си и методика за борба с алергиите. Пътят е прост. Започва се с даване на много малки количества от храната, но системно, като количеството постепенно и плавно се увеличава. Аз лично съм го правила с децата си.

– А как идват идеите за нови продукти?

– Веднага давам пример. Това лято бяхме на море и ме хвана хрема. Седя, и понеже шило в торба не стои, си мисля – на море съм, а не отивам да си прочистя каналите с морска вода. Отидох на плажа, направих си промивки на носа и така за 4-5 часа си реших проблема с хремата. В един от следващите дни като че ли някой отгоре ми го казва – ето ти идеален вариант – морска вода с прополис. Това обаче все още е една мъгла. След това започват родилните мъки по избистряне на тази мъгла. Защото, ако става дума за теб самия, можеш да отидеш на морския бряг и да си направиш тези промивки, но не можеш да предложиш това за едно бебе. Не можеш да разчиташ и на природни продукти на 100%, тъй като природата е доста замърсена. Затова мъжът ми организира да вземем морска вода навътре в морето и аз започнах 3-етапна обработка. Трябваше да съм категорично сигурна, че няма останала и една споричка от каквото и да е. И тогава вече е моята сила – съотношението и смесването с прополиса. Образованието ми помага да преценя, защото всичко трябва да се прави с много ум и с мярка. А като резултат от лятната хрема направихме много хубави капки за нос, които особено за бебета са чудесен вариант.

– Според епидемиолозите в края на януари началото на февруари се очаква грипна вълна да стигне и до нас. Какво можем да направим преди това, да подсилим имунната система, за да не ни свали вируса?

– Най-лесно е да сложим една опаковка пчелно млечице от 10 грама в килограм мед и да се консумира от него. Има две ползи от това. Първо – има точно дозиране, защото млечицето е коварен продукт и при предозиране може да подтисне имунната система, освен това медът е консервант и млечицето няма нужда да се вкарва в хладилник. Второто е че като се смесят се ползва синергетичния ефект от съчетаване на продуктите помежду им – т.е. те взимно усилват ефекта си.

Другото, което също много лесно можем да направим, е следното. От вечерта се сипва пчелен прашец в съд – по 1 супена лъжица за големите, по 1 чаена за децата, залива се с кисело мляко и се оставя да преседи през нощта. На сутринта се слага на възрастните по 20 капки прополис, на малките – на колкото са години, толкова капки. Добавя се мед, разбърква се и – ето едно чудесно средство за предпазване на организма от вирусните инфекции. Това не е имунизация, а повишаване на имунитета, стимулиране на собствените съпротивителни сили на човека. Затова аз насочвам всичките си усилия да може, без драстично да се намесва, човек да успее да помогне на организма да повиши имунитета си и той се справя сам с проблемите.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...

Един коментар

  1. ostanax vazxitena ot rabotata na tova semeistvo.Mnogo iskam da se 4uia s tiax-ako moje telefon ili drug na4in za kontakt,da mi pi6at na Skype blagus6 ili na email [email protected],bix iskala da si kupia niakoi ot texnite produkti