Акценти
Начало / Крими / Задържаха 19-годишен за серия грабежи

Задържаха 19-годишен за серия грабежи

Плевенските полицаи са задържали извършителят на 12 улични нападения в града, съобщиха от пресцентъра на МВР –Плевен.  19-годишният грабител действал сам и с особена жестокост. Разследването от служителите от Първо и Второ Районно управление в Плевен е започнало още на 17 ноември 2012 г. Тогава е подаден първият сигнал от 76 – годишна жена, която е потърсила съдействие от полицията за извършен грабеж на 16 ноември. Около 18.30 часа тя била нападната от мъж, който измъкнал със сила дамската й чанта, в която имало лична карта, очила, зарядно за телефон, Библия и дамски принадлежности. От полицията уточниха, че останалите престъпления са извършени по същата схема. На 20 ноември около 11:15 часа на улица «Юрий Венелин» младеж е повалил на земята и отнел от 76 – годишна плевенчанка дамска чанта с лични документи, дамски принадлежности и 100 лева. Около 11.50 часа при обход на района младши полицейски инспектор е намерил дамската чанта на улица „П.Р.Славейков“ до блок „Охрид – 2“ с разпиляно съдържание и е констатирал, липса само на парите.

На 28 ноември в 10 часа на кръстовището между площад „Иван Миндиликов“ и улица „Воден“ до новостроящ се търговски обект е нападнат и повален на земята 75-годишен мъж, от който е откраднат портфейл със сумата около 200 лева и лични документи.
В последния месец на 2012 година грабителят продължил уличните си нападения. Поредният му набег е на 11 декември около 18.10 часа в ж.к.“Воден“ до блок „Мизия”. Жертвата-  56-годишна жена, отново е повалена на земята и е отмъкната дамската й чанта, в която има мобилен  апарат, лични документи, сумата от 3 лева и дамски принадлежности.
Особено дързък е грабежът, извършен на 12 декември около 18.35 часа, когато във входа на жилищен блок на булевард «Данаил Попов» в Плевен грабителят нападнал пред апартамента й 72-годишна  жена. Той запушил устата й и задигнал дамската й чанта, съдържаща лични документи, дебитна карта от социални грижи с изписан коректен ПИН код, мобилен апарат, паричната сума от 150 лева и дамски принадлежности.
На 18 декември около 15:50 часа нападателят е причакал на междустълбищната площадка между 2 и 3 етаж в жилищен блок на улица «Трифон Кунев» 56-годишна, живееща в същата кооперация и задигнал  чантата й с 360 лева, мобилен апарат и дебитна карта.
На 21 декември около 11.40 часа на площадка между 2 и 3 етаж в жилищен блок на улица «Дойран“ той избутал и след затискане на устата отнел мобилен апарат от владението на 88-годишан софиянец, който идвал в дома на дъщеря си.
Същият ден в 18 часа нападнал в жилищния й блок 58-годишна на улица «10 декември» и издърпал дънкова пазарска чанта, в която имало мобилен апарат, очила с диоптър и портмоне с 22 лева.
На 22 декември отново е извършил два грабежа, като при първия около 16 часа на  ул. „П.Р Славейков“ пред блока, в който живее, повалил на земята и издърпал от 67-годишна дамската й  чанта, садържаща мобилен  аппарат, сумата от 15 лева и връзка с ключове, а при втория около 18 часа на улица «Захари Зограф» издърпал от 55-годишна дамска чанта с вещи, пари и лични документи на обща стойност около 300 лева.
На 24 декември около 13.35 часа на булевард «Данаил Попов» чрез сила и издърпване отнел от 82-годишна дамската й чанта, съдържаща лични документи, връзка секретни ключове, билети за театрално представление и сумата от 7 лева.
На 27 декември на улица «Дойран» пресрещнал 77-годишна, за да издърпа дамската й чанта със сумата от 1600 лева, лични документи и дамска козметика.
При проведеното разследване  е установено, че извършител на регистрираните престъпления е 19-годишен от град Тръстеник. Той е криминално проявен, три пъти е регистриран за кражби в РУП – Долна Митрополия. ПРи разследването са открити откраднатите мобилни апарати, като един от тях криминалистите са открили в оказионен магазин в Плевен, в който извършителят  е пласирал откраднатите апарати.
19-годишният е задържан за 72 часа в ОСИН – Плевен с постановление на дежурен прокурор от Районна прокуратура – Плевен.

Прочетете също:

Прокуратурата в Плевен започна разследване за открити 9 млн. къса незаконни цигари на ГКПП Никопол

Под ръководството на Районна прокуратура-Плевен се провежда разследване по досъдебно производство за открито голямо количество ...