Акценти
Начало / Любопитно / Актьорът Деян Донков черпи за рожден ден

Актьорът Деян Донков черпи за рожден ден

Деян Донков

Деян Донков е роден на 27 август 1974 г. в град Видин. През 1997 година завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на професор Енчо Халачев и Снежина Танковска. Магистратурата си завършва при професор Крикор Азарян.

Дебютира с ролята на Солоний в “Три сестри” от А. П. Чехов в театър “София”(1998). Работил е в театър “Българска армия”. От 2003 г. е в трупата на Народния театър “Иван Вазов”, където негови роли са: Беляев в “Месец на село”от И. С. Тургенев, Той в “Недостъпната”от К. Зануси, Отело в “Отело” и Кент в “Крал Лир” от У. Шекспир, Дон Жуан в “Дон Жуан” от Молиер, Богомолецът в “Бетовен 21” от К. Илиев, Иванов в “Иванов” от А.П. Чехов.

Носител е на множество награди, между които Аскеер`2007 за мъжка роля за Дон Жуан в “Дон Жуан”, Аскеер’2004 за поддържаща роля за Беляев в “Месец на село”, САБ’2003 за най-добра мъжка роля за Платонов в “Платонов” от А.П. Чехов, САБ’2001, за най-добра мъжка роля за Лазар в “Бая си на бълхите” от Б. Папазов, Аскеер’1999 за изгряваща звезда за Валмон в “Опасни връзки”.

Най-известните роли в киното са в: „Огледалото на дявола“, „Подгряване на вчерашния обед”, „Емигранти”, „Изпепеляване”, „Деца от восък”, „Хиндемит”, „Още нещо за любовта“, „Хъшове“, „Стъпки в пясъка“, „Врабците през октомври“, „Патриархат“ и „Пату“. През сезон 2011/2012 можете да гледате Деян Донков в спектаклите “Отело”, “Дон Жуан”, „Сирано дьо Бержерак“, „Вишнева градина“, „Полет над кукувиче гнездо“.

За себе си споделя следното: ”Всичко, което искам, го казвам в даден спектакъл. Дори в репликите вкарвам своето отношение по дадена тема. Извън сцената или снимачната площадка не намирам смисъл да казвам каквото и да било на някого.”

Има син от актрисата Анастасия Ингилизова, с която нямат брак и не живеят заедно. Детето е кръстено на него – Деян.

 

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...